Відповідно до Сімейного кодексу України передбачається створення сімей патронатних вихователів.
Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин.
Патронат є альтернативою державним інтернатам та притулкам. Діяльність сімей патронатних вихователів дає можливість уникнути рішення щодо позбавлення батьківських прав тих татів і мам, яким була потрібна допомога у налагодженні життя.
Створити сім’ю патронатного вихователя – це не тільки можливість врятувати чиюсь сім’ю, але й можливість вирішення проблеми власного працевлаштування з достойною грошовою винагородою. Патронатний вихователь за свою роботу, яку виконує за договором, отримує грошове забезпечення у розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. Також патронатний вихователь отримує соціальну допомогу на кожну влаштовану в сім’ю дитину у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідно віку на місяць. Соціальна допомога використовується патронатним вихователем у повному обсязі для забезпечення повноцінного харчування, виховання, навчання та розвитку дитини відповідно до її потреб.
Хто може стати патронатним вихователем?
Патронатним вихователем може бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі; проживають на спільній житловій площі; мають позитивний досвід виховання дітей; одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю; пройшли курси спеціальної підготовки; відповідають іншим вимогам, визначеним у чинному законодавстві (див. Положення про прийомні сім’ї). Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуг патронату над дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною. Патронатними вихователями не можуть бути особи, зазначені у статті 212Сімейного кодексу України, а також особи, чиї діти були засуджені, перебувають/перебували у конфлікті з законом.
Кандидат у патронатні вихователі подає такі документи:
1. заяву;
2. копії свого паспорта громадянина України;
3. копію трудової книжки (за наявності);
4. висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб які проживають разом з ним, складені за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866 „ Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини ”;
5. довідки про відсутність судимості, в т.ч. і у повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;
6. документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
7. письмова згода на влаштування дітей до цієї сім’ї усіх повнолітніх членів сім’ї кандидата у патронатні вихователі, які проживають разом з ним, а також дітей, за умови досягнення ними віку, коли вони спроможні самостійно висловлювати свою думку.
Кандидат у патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом з кандидатом у помічники патронатного вихователя направляється до обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді для обов’язкового проходження навчання за програмою, затвердженою Міністерством соціальної політики.
Всі, кому небайдужа доля дітей та хто хоче дізнатись більше про можливість створення сімей патронатних вихователів, звертайтесь до відділу у справах дітей Сторожинецької міської ради.

Начальник відділу у справах дітей
Сторожинецької міської ради
Мирослава Ткачук