Він чарівну пісенну вроду
Черпав у буковім краю
Він долю рідного народу
Узяв навіки за свою.
Жив соловей на Буковині,
Леліяв трепетні слова,
І пам’ять добра і донині
Про нього у серцях живе.

8 серпня міський голова Микола Миколайович Карлійчук спільно з виконавчим комітетом Сторожинецької міської ради взяли участь у відзначені 183-ї річниці від дня народження письменника – демократа, буковинського соловія – Юрія Федьковича.
Тоді як у далекому Петербурзі скорботно проводжали в останню путь безсмертного Шевченка, на крайньому заході української землі злетів з Карпатських гір молодий орел – поет Юрій Федькович. Його літературний дебют співпав з днем смерті геніального співця України. І це промовистий знак, який знаменував собою народження великого таланту. Літературна спадщина Федьковича порівняно велика і багатогранна. Кращі з них принесли Буковинському Кобзареві визнання, щороку популярність на Україні та за її межами, стали набутком української літератури. Своїм високим патріотичним пафосом, глибоким демократизмом і гуманізмом кращі твори Юрія Федьковича актуальні і в наші дні.
Юрій Федькович справді могутній своєю творчістю, своєю прозірливістю в майбутнє. Він справді є тим велетнем, який застерігав не тільки українців, але й увесь світ, зокрема від тих подій, які на жаль сьогодні мають місце на сході України.