Тетяна Булавка: Для отримання пільг зі сплати податку за землю необхідно вчасно подати заяву

Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка поінформувала землевласників про порядок отримання пільг зі сплати земельного податку.

У своєму коментарі посадовиця наголосила, що дане питання важливе, оскільки відповідно до статті 287 Податкового кодексу, податківці уже розпочали облік платників земельного податку який має завершитися 30 квітня 2021 року.

Щоб скористатися пільгами зі сплати податку на землю, фізичні особи, які мають підстави для отримання таких пільг зобов’язані подати до податкової інспекції за місцем знаходження земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу.

Відеоматеріал за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/455490.html

 

З Буковини до Зведеного бюджету надійшло понад 1 мільярд гривень податків

За підсумками роботи податкового відомства Чернівецької області впродовж січня – лютого 2021 року до бюджетів усіх рівнів платниками податків сплачено 1 млрд 21,9 млн грн податкових платежів. Прогнозовані показники виконано та забезпечено зростання фактичного обсягу мобілізованих платежів на 31,9 млн грн  Порівняно з аналогічним періодом 2020 року додатково надійшло 124,8 млн грн. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

За його словами до державного бюджету за два місяці цього року надійшло 431,7 млн грн, що на 78,0 млн грн перевищує минулорічні надходження. За даними аналізу, основна частка надходжень – це податок на додану вартість, якого сплачено 227,4 млн грн. Серед ключових показників також податок на доходи фізичних осіб – 127,8 млн грн,  податок на прибуток – майже 14,6 млн грн  та військовий збір – 42,4 млн грн.

Теж зросли надходження до бюджетів місцевих громад – платники перерахували  майже 590,2 млрд грн. Громади, відносно планових показників, додатково отримали у своє розпорядження 48,6 млн грн. У порівнянні до аналогічного періоду минулого – зросли на 9,0 відсотків або плюс 48,6 млн грн.

Трійка лідерів серед надходжень податків до місцевих бюджетів незмінна: податок на доходи фізичних осіб – отримано понад 367,0 млн грн. Це на 37,6 млн. грн., або 11,4 відсотки  більше ніж торік. Надходження єдиного податку – майже 119,4 млн грн (+10,5 млн грн). Плата за землю – майже 55,8 млн грн (+2,0 млн. грн.).

 

При формуванні електронного запиту на отримання індивідуальної податкової консультації необхідно правильно заповнювати реквізити

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що при формуванні звернення на отримання індивідуальної податкової консультації в меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету, здійснюється вибір та заповнення наступних реквізитів:

код ДПІ – із списку обирається орган ДПС (область та ГУ ДПС області) до якого надсилається звернення;

тип – із списку обирається значення «консультація»;

тематика – зазначається тематика, яка відповідає змісту звернення платника;

короткий зміст – зазначається «Про надання індивідуальної податкової консультації»;

завантажується скановане звернення у форматі pdf із обмеженням розміру не більше 2 МБ.

Зберегти проект звернення можна натиснувши кнопку «Зберегти».

У вкладці «Вихідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» платник має можливість підписати та направити звернення, використовуючи відповідні кнопки «Підписати» та «Відправити».

 

Кампанія декларування – 2021: Дохід, отриманий громадянином протягом звітного року від продажу двох та більше об’єктів рухомого майна підлягає оподаткуванню

Роз’яснюють у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Дохід, отриманий фізичною особою протягом звітного року від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна підлягає оподаткуванню та декларуванню. Такий обов’язок виникає, якщо при нотаріальному посвідченні договору продажу об’єктів рухомого майна не сплачено до бюджету податок на доходи фізичних осіб і військовий збір. При цьому, відповідальною за нарахування та утримання ПДФО та військового збору є фізична особа – продавець.

Нагадаємо, порядок оподаткування операцій з продажу або обміну рухомого майна визначено статтею 173 Податкового кодексу України.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5 відсотків, а третього та наступних об’єктів рухомого майна – 18 відсотків. Також, такий дохід, підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Якщо продаж об’єктів рухомого майна здійснює фізична особа-нерезидент, такий дохід оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором – 1,5 %.

Зазначені доходи платникам необхідно задекларувати до 1 травня 2021 року.

Водночас обов’язок декларування доходів виникає і в громадян, які ввозили на територію України транспортні засоби в 2020 році не для власного користування, а з метою їх реалізації. При цьому, звертаємо увагу, якщо громадяни і в 2021 році здійснюватимуть ввезення транспортних засобів на постійній основі з метою їх подальшої реалізації, їм необхідно буде зареєструватись суб’єктом підприємницької діяльності. Тобто систематичне здійснення діяльності фізичних осіб з метою отримання доходів, передбачає державну реєстрацію як суб’єкта господарської діяльності.

 

 

Лист Головного управління ДПС України