У Путилі шахраї телефонують від імені податкової

Будьте обережні! У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують що з цих номерів телефонують від імені податківців Путильської ДПІ з проханням перерахувати кошти для вирішення питань щодо перевірки.

Псевдоподатківці для перерахування коштів надсилають реквізити картки Ощадбанку 5167803100375059.

Шановні платники! Для запобігання діяльності шахраїв ДПС просить бути пильними та обачними, не піддаватись на провокації та ні за яких обставин не перераховувати кошти!

У разі, якщо ви отримали такий дзвінок, потрібно звертатись до підрозділів Національної поліції за номером телефону 102.

Також про такі випадки просимо повідомити Головне управління ДПС у Чернівецькій області у будь-який зручний спосіб, зокрема:

– засобами телефонного зв’язку через працівників сектору з питань запобігання та виявлення корупції: (0372) 54-56-15;

– у письмовому вигляді з використанням засобів поштового зв’язку на адресу: вул. Героїв Майдану, 200-А, м. Чернівці, 58013.

 

У Чернівцях припинено діяльність підпільної автозаправки

У березні цього року аудитори податкової служби області спільно з працівниками податкової міліції ГУ ДФС у Чернівецькій області виявили підпільну автомобільну заправку. Чернівчанин в гаражному приміщенні зберігав дизельне пальне та реалізовував його без будь-яких дозвільних документів.

В результаті проведених заходів незаконну діяльність даної автозаправки припинено, вилучено автозаправну колонку вартістю 50 тис грн, 3000 літрів дизельного палива на суму 78 тис грн, яке зберігалось в цистерні об’ємом 10 000 л орієнтовною вартістю 25 тис грн.

Загальна вартість вилученого майна складає 153 тис грн.

Також на порушника складено протокол про адміністративне правопорушення за частиною 1 ст.164 КУпАП.

Тиждень онлайн консультацій: ТОП – 5 роз’яснень про майнові податки та декларування доходів

Черговий консультаційний тиждень у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області розпочався 29 березня 2021 року. Впродовж першого дня буковинці надсилали свої запитання та телефонували  на «гарячу лінію» щодо сплати майнових податків та деклараційної кампанії – 2021.

Спікерами цього дня були: Тетяна Булавка – заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області; Сергій Урбанчук – в.о. начальника управління – начальник відділу аналізу та прогнозування надходжень податків та зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податкового адміністрування.

Запитань було чимало – податківці проаналізували та підготували відповіді на найбільш запитувані:

За яким адресом податкова служба  має надіслати  податкове повідомлення-рішення про сплату суми транспортного податку фізичній особі – нерезиденту, яка має зареєстрований в Україні власний легковий автомобіль?

Чи звільняються пенсіонери від сплати земельного податку?

Члени сім’ї першого та другого ступеня споріднення  не сплачують податок на доходи фізичних осіб при отриманні спадщини. Хто відноситься до членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення? 

Як розрахувати під час подання декларації суму, що підлягає оподаткування , якщо доходи отримані в іноземній валюті?

Який документ повинна надати контролюючому органу ФО – резидент, яка отримала іноземні доходи, якщо податки сплачувались за межами України?

Відповіді на субсайті ДПС у Чернівецькій області: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/460657.html

 

Запитання платника: який порядок використання кваліфікованих електронних підписів фізичних осіб-підприємців та їх найманих працівників при застосуванні ПРРО?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області зазначають, що кваліфікований електронний підпис в програмному реєстраторі розрахункових операцій має використовуватись з дотриманням вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги».

В програмному реєстраторі розрахункових операцій може використовуватись кваліфікований електронний підпис лише тих осіб, дані про сертифікати електронних підписів яких внесені до Реєстру ПРРО, та які є дійсними на момент проведення розрахункової операції.

Подання даних про сертифікати електронних підписів, що використовуються в ПРРО, здійснюється з дотриманням пункту 7 розділу ІІ Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317.

До Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків внесено зміни

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області повідомляють, що до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29 вересня 2017 року № 822 внесено зміни в частині:

реєстрації дитини у Державному реєстрі фізичних осіб − платників податків під час державної реєстрації її народження;

реєстрації фізичних осіб від 14 до 18 років у Державному реєстрі фізичних осіб − платників податків під час оформлення паспорта громадянина України вперше;

реєстрації іноземців або осіб без громадянства у Державному реєстрі фізичних осіб − платників податків з метою набуття статусу електронного резидентства України та доступу до електронних послуг, що надаються в Україні;

внесення до інформаційної бази Державного реєстру фізичних осіб – платників податків інформації про унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі на підставі даних розпорядника такого реєстру.

Також передбачено, що під час проведення реєстрації, внесення змін, отримання картки платника податків або відомостей з Державного реєстру,  можна застосовувати відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки (е-паспорт), інформації, що міститься у свідоцтві про народження (е-свідоцтво про народження), інформації про зареєстроване місце проживання, що міститься в Єдиному державному демографічному реєстрі, та  інформації, що міститься в довідці, яка підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Контролюючі органи проводять такі процедури за умови наявності технічних засобів, призначених для встановлення достовірності відображень в електронній формі інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки, інформації, що міститься у свідоцтві про народження, та  інформації про зареєстроване місце проживання/взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Дані зміни набрали чинності 19.03.2021, які затверджені Наказом Міністерства фінансів України від 14.12.2020 № 766 “Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків” , наказ зареєстрований у Міністерстві юстиції України 19.02.2021 за № 215/35837.

Крім того Наказом № 766 визначено, що підтвердженням достовірності реєстраційного номера облікової картки платника податків є документ, що засвідчує реєстрацію особи у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (картка платника податків), або дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру, внесені до паспорта громадянина України або свідоцтва про народження.

Особа за власним вибором пред’являє один із зазначених документів для надання даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Особа може пред’явити копію документа, що засвідчує реєстрацію особи в Державному реєстрі, у тому числі і в електронному вигляді, за умови наявності в одержувача інформації технічної можливості здійснити перевірку відповідності реєстраційних даних фізичної особи даним Державного реєстру фізичних осіб – платників податків в електронній формі, зокрема засобами Порталу Дія.

Наказ № 766 розміщено на вебпорталі ДПС за посиланням: «Головна > Діяльність> Законодавство про діяльність> Накази про діяльність»: https://tax.gov.ua/diyalnist-/zakonodavstvo-pro-diyalnis/nakazi-pro-diyalnist/75257.html

 

Лист Головне управління ДПС України