Єдиний податок: Понад 142,9 мільйонів гривень сплатили буковинські єдинники до бюджету

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, у першому кварталі 2021 року до місцевих бюджетів Буковини платники податків сплатили понад 142,9 млн грн єдиного податку, що на 14,3 млн грн більше ніж надійшло за аналогічний період минулого року.

Відтак, від суб’єктів господарювання-фізичних осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, надійшло 114,1 млн грн єдиного податку (у розрізі груп: І група – 1,3 млн грн, ІІ група – 43,9 млн грн, ІІІ група – 68,9 млн грн). Від юридичних осіб бюджет отримав – 19,7 млн грн, від сільгосптоваровиробників – 9 млн гривень.

У податковій службі акцентують, єдиний податок є одним із бюджетоутворюючих податків, який у повному обсязі спрямовується до місцевих бюджетів. Надходження цього податку складають 16,2 відс. загальних надходжень до місцевих бюджетів.

До відома: 

до платників єдиного податку належать:

– перша група платників єдиного податку – фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню) обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати 1002 тис. гривень;

– друга група платників єдиного податку – фізичні особи-підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року вони не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб, а обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати 5004 тис. гривень.

Виключення складають ФОП, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 68.31 КВЕД ДК 009:2010), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння – вони належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, за умови, що відповідають вимогам, встановленим для такої групи.

– третя група платників єдиного податку – фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати 7002 тис. гривень.

 

Буковинські податківці з початку року донарахували порушникам податкового законодавства 2,3 млн грн

У регіоні впродовж січня – березня цього року завершено 165 документальних перевірок. Серед яких 2 планові,69 позапланових та 94 фактичні – інформує заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан.

За словами посадовиці у першому кварталі цього року відновлено контрольно-перевірочну роботу відповідно до законодавчих змін в частині скорочення строку дії мораторію на проведення деяких видів перевірок під час карантину.

Разом з тим, продовжує Наталія Василівна, сьогодні у центрі уваги відомства представники бізнесу, що мають високі ризики щодо несплати податків та зборів – тобто перевірки в частині порушення законодавства про виробництво, використання, ліцензування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

У першому кварталі цього року перевірками донараховано більше як 2,3 млн грн узгоджених податкових зобов’язань.

За цей же період до бюджету, з урахуванням донарахованих сум за актами перевірок поточного та минулих років, надійшло 7,2 млн грн податків та фінансових санкцій.

Також під час проведення перевірок податкові аудитори зменшили від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток у сумі 1,2 млн грн, що дасть  змогу уникнути несплати цього податку в наступних звітних періодах.

Ще, на 2,6 млн. грн. зменшено від’ємне значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом з ПДВ.

 

ДПС Буковини роз’яснює: 4 Кроки  – платникам, які використовують єдиний рахунок

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, Порядком функціонування єдиного рахунка, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2020 року №321 зі змінами (далі – Порядок №321) передбачений чіткий механізм перерахування коштів з єдиного рахунку на бюджетні/не бюджетні рахунки, встановлені конкретні часові інтервали та послідовність виконання в межах поточного банківського дня окремих бізнес-процесів, пов’язаних з формуванням Реєстру платежів.

Щоб уникнути ситуацій неперерахування коштів до бюджету звертаємо Вашу увагу на дотримання вимог Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 №666 (зі змінами, наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2020 №847).

  Покроковий опис процесу уточнення платниками реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документу на переказ коштів на єдиний рахунок в ІТС «Електронний кабінет»: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/465670.html

 

Дякуємо за співпрацю!

З повагою, Головне управління ДПС у Чернівецькій області (сектор пресслужби)