Уряд намагається перекласти сплату частини акцизу з роздрібного продажу тютюнових виробів на великий бізнес. З огляду на це місцеві бюджети можуть втратити 2,4 мільярда гривень. Наразі роздрібні торговці – кіоски і магазини, які продають цигарки – сплачують п’ять відсотків «тютюнового» податку, що йде до місцевих бюджетів. Проте урядовим законопроєктом хочуть перекласти це зобов’язання на великих гравців – виробників та імпортерів тютюнових виробів. У випадку реалізації задумів кабінету міністрів України громади Чернівецької області втратять 165 млн.гривень.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан з цього приводу наголосив: « Минулого року від акцизу на роздрібну торгівлю тютюновими виробами місцеві бюджети отримали 2,4 млрд грн. В цьому планується 2,9 млрд грн. Для держбюджету – це копійки, а на місцях – великі кошти! Місцеві бюджети ще не скоро оговтаються від локдаунів, від закриття малого та середнього бізнесу! А центральна влада знову намагається забрати в них кошти!»

 Всі пропозиції податкової реформи в частині місцевих бюджетів ми з Міністерством фінансів відпрацювали і їх підтримуємо, оскільки вони приведуть до збільшення надходжень громад. Ми навіть звернулися до ОПУ, щоб їх розглянув Президент як невідкладні. На жаль, на фініші обговорення окремі лобісти, прикриваючись іменем Президента, заклали в концепцію положення щодо вилучення з бюджетів громад п’ять відсотків роздрібного акцизу з тютюну. Ми це категорично не підтримаємо, бо втрати муніципалітетів становитимуть 2,4 млрд грн. А справедливих компенсаторів для кожної громади Мінфін не зможе запровадити. Ми проходили це з акцизом на пальне. Такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну. Не думаю, що тютюнові кампанії будуть підтримувати таку ініціативу. Сьогодні вони мають на своєму боці всі громади, які боряться з нелегальним обігом сигарет, бо отримають акциз із легально проданих цигарок. У разі якщо муніципальну владу позбавлять місцевого акцизу з тютюну, то їй простіше буде підтримати ініціативи про жорсткі обмеження продажу тютюнових виробів на території громад. Хто тоді програє більше: виробники, ритейл (походить від англійського слова retail, що в перекладі означає «роздрібний», вживають як синонім терміну «роздрібна торгівля»), Мінфін? Думаю, питання риторичне – всі».

«Громади Чернівецької області повинні мати можливість розвиватися, а це напряму залежить від фінансової спроможності місцевих бюджетів. Заради цього і проводиться реформа з децентралізації влади», зазначив виконавчий директор Чернівецького регіонального відділення АМУ П. Горюк. Вважаємо, що народні обранці від Буковини мали би дослухатися до застережень Асоціації міст України і не голосувати за урядовий законопроєкт.

 

Чернівецьке РВ АМУ