«Асоціація міст єднає Україну» – під таким гаслом 5 лютого у Івано-Франківську відбувся Форум за участю голів громад та представників місцевого самоврядування Івано-Франківської, Волинської, Закарпатської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей.
На Форумі з вітальним словом виступив Голова Чернівецької міської ради, директор Чернівецького Регіонального відділення Асоціації міст України Роман Клічук: «Асоціація міст України – це хороша підтримка, це хороша площадка для комунікацій, для обміну досвідом та звісно, для лобізму інтересів міст. Тут ми всі маємо можливість познайомились і всі мери, з яким я знайомий – дійсно об’єднані однією ідеєю: «Я хочу жити в єдиній, сильній країні, в європейських містах, в багатій державі». Справді, не діляться мери на політичні сили. Чи то мер зі східної України, чи із західної України, нас справді об’єднують однакові цінності. І тому я бажаю, щоб Асоціація міст України розвивалась, щоб лобіювала інтереси кожного міста. Я впевнений, що в нас є ще багато попереду.»
Виконавчий директор Асоціація міст України Олександр Слобожан розповів про найуспішніші проекти, реалізовані організацією: «Одним з найуспішніших проектів АМУ є діалогові платформи між центральною і регіональною владою та місцевим самоврядуванням. Це кращі практики і так звані історіі успіхів. Зрозуміло, що це і зміни до бюджетно-податкового кодексу у 2014 році, названі бюджетною децентралізацією – один з найуспішніших проектів за 30 років. Я хотів би відзначити і перший Закон про місцеве самоврядування і розділ в Конституції і Закон про службу. Всі базові документи були розроблені у свій час АМУ і та сама концепція реформування.
Голова Глибоцької територіальної громади Григорій Ванзуряк розповів про плідну співпрацю з Асоціацією міст України. Зазначив, що АМУ надає багато корисної інформації для розвитку громади, а також АМУ є лобістом питань самоврядування. «Також ми очікуємо на Форумі зустрічі з фахівцями в різних галузях, представниками депутатського корпусу. І все таки, хочеться надіятись, що голос місцевого самоврядування буде почутий і це відбудеться саме під приводом АМУ.»
Радниця Голови АМУ Оксана Продан наголосила: «АМУ – це найбільше об’єднання сьогодні в Україні, яке відстоює інтереси місцевого самоврядування, яке бореться за кожного громадянина і мешканця від самої маленької громади до столиці. Сьогодні є основний виклик для АМУ – це агресія і сьогодні абсолютно всі громади, незалежно від того, де вони знаходяться: на сході чи заході, на півдні чи на півночі – говорять, готуються, працюють для того, щоб ставати частиною сильної України, посилювати Україну, для того, щоб ні в кого не виникло бажання заходити на нашу територію – і це головний сьогодні виклик, якого ще не було.
Але я точно знаю, що АМУ, яка сьогодні об’єднує майже 1000 громад в цьому році знайде нові рішення, які потребують мешканці громад та органи місцевого самоврядування.»
Цього року АМУ святкує 30-річчя, і цей Форум започатковує низку заходів з відзначення ювілейної дати.
Оксана Продан побажала АМУ «ставати ще сильнішою, ще більшою, ще потужнішою і робити Україну щасливою.»
Олександр Слобожан побажав АМУ «довіри між членами АМУ всередині, конструкнтивного діалогу з центральною владою.»
Григорій Ванзуряк побажав ще «багато років функціонування та, щоб АМУ поєднувала голос місцевого самоврядування в Україні завжди.»