Від реалізації підакцизних товарів територіальні громади Буковини отримали 59,8 млн гривень податків
Територіальні громади краю за січень – червень 2022 року отримали 59,8 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, що на 14,9 млн грн більше доведеного індикативного показника, та на 4,7 млн грн більше, ніж позаторік.
Уся підакцизна продукція – алкоголь, цигарки та пальне, повинна реалізовуватися лише за наявності ліцензії на такий вид діяльності. Саме ліцензована діяльність з реалізації підакцизної  продукції гарантує належну якість товару і передбачені законом надходження до бюджету – наголошують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області наголошують.
Станом на 01.07.2022 роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами в області здійснюють 2085 суб‘єктів господарювання. Зазначеними суб’єктами господарювання отримано 4706 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, в тому числі 2576 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 2130 ліцензій на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.
Торгівлю пальним в області здійснюють 79 суб’єктів господарювання які отримали 226 ліцензій.
Інформацію про реалізацію, зберігання пального та фальсифікованих алкогольних напоїв і тютюнових виробів, немаркованих марками акцизного податку встановленого зразка, реалізацію таких товарів особам, які не досягли 18 років, чи торгівлю пальним, алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензій, доцільно повідомити за номером (0372) 5126560500709472  (управління контролю за підакцизними товарами ГУ ДПС у Чернівецькій області). Своє повідомлення Ви можете також надіслати поштою за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200 А (конфіденційність гарантується).
Також, у першому півріччі 2022 року суб’єкти господарювання  Чернівецької області сплатили до державного бюджету 2,9 млн грн акцизного податку. Як зазначають в податковому відомстві області, сплата перевищила очікувані надходження на 1 млн грн. В основному акцизний податок до державного бюджету надійшов від реалізації виробленого в Україні спирту.
 
Буковинським платникам відшкодовано з бюджету понад 68,7 мільйонів гривень ПДВ
З початку року на розрахункові рахунки 76 платників надійшло понад 68,7 мільйонів гривень, заявлених до відшкодування сум ПДВ – інформує начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталія Шпак.
За його словами після початку війни держава призупинила виплату відшкодування ПДВ, однак у травні відшкодування повернули, а у червні бізнес знову почав отримувати перші поновлені виплати.
Повертають узгоджені суми бюджетного відшкодування у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.
Впродовж січня – червня 2022 року заяви на отримання бюджетного відшкодування подали 87 платників на суму 119,8 млн грн. Загалом кількість декларантів бюджетного відшкодування зменшилася на 13 відсотків, а по сумі на 21,4 відсотки.
Серед платників, які заявили бюджетне відшкодування податку на додану вартість грошовими коштами на рахунки левову частку складають 59 платників експортерів, на суму понад 102,0 млн грн. Суб’єкти господарювання, які здійснюють міжнародні перевезення, таких 22, заявили до відшкодування 11,2 млн грн.
Разом з тим очільник податкової служби області звертає увагу на результати проведених перевірок які засвідчують, що заявлені платниками до відшкодування суми ПДВ не завжди знаходять підтвердження.
В ході проведення камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків податковою службою зменшено заявлених до відшкодування ПДВ на суму 4,2 мільйони гривень. Також під час здійснення контрольно-перевірочної роботи не знайшли підтвердження ще 3,6 мільйони гривень, заявлених до відшкодування сум ПДВ. Окрім того, документальними перевірками зменшено на 3,4 мільйони гривень суму до відшкодування ПДВ за періоди декларування минулих років.
Варто зазначити, що в області надходження ПДВ один із топ – податків серед усіх надходжень до державного бюджету. Загалом впродовж січня – червня  2022 року сплачено понад 567,1  млн грн податку на додану вартість, що на 81,4 млн грн більше ніж за аналогічний період минулого року.
 
Для новостворених ФОП: якщо 10-ий день з дня державної реєстрації припадає на святковий або вихідний день термін подання заяви переноситься
У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку, встановлені главою 1 розд. XIV «Спеціальні режими оподаткування» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
 Зокрема, зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації (п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 ПКУ).
Слід зазначити, що ПКУ не передбачено перенесення граничного строку подання такої заяви у разі, якщо останній день строку подання припадає на вихідний або святковий день.
Разом з тим, згідно з частиною першою ст. 251 Цивільного кодексу України від 16 січня 2002 року № 435-IV зі змінами та доповненнями (далі – ЦКУ), строком є певний період у часі, зі спливом якого пов’язана дія чи подія, яка має юридичне значення.
Строк визначається роками, місяцями, тижнями, днями або годинами (частина перша ст. 252 ЦКУ).
Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день (частина п’ята п. 254.5 ст. 254 ЦКУ).
Отже, для новостворених фізичних осіб – підприємців, у яких 10-ий день з дня їх державної реєстрації припадає на святковий або вихідний день, термін подання заяви щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплати ПДВ, переноситься на перший робочий день, наступний за вихідним або святковим днем.
 
У період воєнного стану в Україні не застосовуються штрафні санкції за порушення законодавства по ЄВ та не нараховується пеня
Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що  Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464).
Так, згідно з п. 9 прим. 21 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, штрафні санкції, визначені частиною одинадцятою ст. 25 Закону № 2464, не застосовуються.
Крім того, відповідно до п. 9 прим. 22 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.