За сім місяців із доходів буковинців перераховано до бюджету майже 2,6 млрд грн ПДФО

Впродовж січня-липня 2022 року платники податків області безпосередньо зі своїх доходів сплатили до зведеного бюджету 2 млрд 595,9 млн грн податку на доходи фізичних осіб. У порівнянні з аналогічним періодом 2021 року надходження зросли майже на 582,2 млн гривень – інформує начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

За його словами із загальної суми надходжень податку на доходи фізичних осіб  місцеві скарбниці отримали майже 2 млрд 43 млн грн, а державний бюджет 552,9 млн грн.

Стабільність надходжень податку на доходи фізичних осіб, а це 58 відсотків від усіх надходжень до зведено бюджету, дають гарантію покращення обороноздатності країни та впливає на фінансову спроможність територіальних громад.

Щоб досягти позитивної динаміки надходжень податківці працюють над тим, щоб бути в постійному контакті з платниками податків та органами місцевого самоврядування. Наше завдання не допускати ризиків – кожен буковинець має знати як сплачувати податки під час воєнного стану та які можуть бути наслідки за неналежне виконання своїх обов’язків перед державою.

Буковинці мають право звернутися до податкового органу для звірки даних з плати за землю

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що фізичні особи (громадяни) – платники плати за землю мають право письмово або в електронній формі засобами електронного зв’язку звернутися до податкового органу за своїм місцем реєстрації у податкових органах або за місцем знаходження земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю), для проведення звірки даних щодо:

– розміру площ та кількості земельних ділянок, земельних часток (паїв), що перебувають у власності та/або користуванні платника податку;

– права на користування пільгою зі сплати податку з урахуванням положень пп. 281.4 і 281.5 ст. 281 ПКУ;

– розміру ставки земельного податку;

– нарахованої суми плати за землю.

Платник податків, який має у власності декілька земельних ділянок або право на декілька земельних часток (паїв), щодо яких необхідно провести звірку даних, для її проведення має право звернутися до податкового органу за своїм місцем реєстрації у податкових органах або за місцем знаходження будь-якої з таких земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю).

Питання щодо застосування пільг зі сплати податку на нерухомість

Яким чином застосовується пільга із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для ФО, яка протягом кількох місяців звітного року здавала об’єкт житлової нерухомості в оренду?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють,  якщо фізична особа – власник об’єкта житлової нерухомості протягом кількох місяців звітного року здавала об’єкт житлової нерухомості в оренду, пільга зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на такий об’єкт не застосовується починаючи з того місяця, в якому фактично об’єкт здавався в оренду та до кінця місяця, в якому припинено здачу в оренду такого об’єкта.

Для проведення звірки даних, зокрема, щодо об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку, права на користування пільгою зі сплати податку, фізична особа має право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою.

Земельний податок: запитання – відповідь щодо застосування пільг

Чи може скористатись пільгою щодо сплати земельного податку фізична особа, яка належить до пільгових категорій, але вчасно не подала до контролюючого органу заяву про застосування пільги та документ, що посвідчує її право на пільгу (посвідчення особи з інвалідністю першої або другої групи, пенсійне посвідчення (за віком) тощо)?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, пільга по земельному податку почне застосовуватися з наступного податкового (звітного) року, якщо фізична особа, яка має підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, подала контролюючому органу за місцем знаходження земельної ділянки або за місцем знаходження будь-якої з земельних ділянок, що знаходяться у власності такої особи (якщо має у власності декілька земельних ділянок) заяву довільної форми про застосування пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу (посвідчення особи з інвалідністю першої або другої групи, пенсійне посвідчення (за віком) тощо) невчасно:

після 01 травня поточного року – якщо станом на 01 січня поточного року фізична особа має у власності одну земельну ділянку або декілька;

після завершення 30 календарних днів з дня набуття права на пільгу та/або права власності – якщо право на пільгу у фізичної особи виникає протягом календарного року та/або фізична особа, набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки.