На «Гарячу лінію» Управління ДМС у Чернівецькій області надходить чимало запитань від внутрішньо переміщених осіб, які перебувають за кордоном та мають потребу в отриманні паспортних послуг. Пропонуємо добірку відповідей на найпоширеніші з них.

Як оформити внутрішній паспорт, якщо вимушено опинився за кордоном?

– Консульські установи України за кордоном послугу з оформлення паспорта громадянина у вигляді ID-картки не надають. Єдина (станом на поточну дату) сервісна структура за кордоном, де можна оформити паспорт громадянина України  за межами країни – окремий підрозділ Центру ДП «Документ» у місті Варшава (Єрусалимські алеї, 179, Blue City Al. Jerozolimskie 179, 02-222 Warszawa Centrum handlowo-rozrywkowe Blue City (2-й поверх)).

– Чи може батько подати заяву на оформлення паспорта дитини на території України, якщо мама і дитина перебувають за кордоном?

– Якщо дитині не виповнилося 12 років, батько має право за її відсутності на території України подати заяву, оформити та згодом отримати закордонний паспорт дитини.

– Чи може батько отримати закордонний паспорт дитини, якщо документи на оформлення подавала мати?

– Відповідно до вимог порядку, затвердженого постановою КМУ від 7 травня 2014 р. № 152 паспорт для виїзду за кордон отримує заявник (той з батьків, хто подавав заяву-анкету).

Паспорт для виїзду за кордон, оформлений на ім’я особи, яка не досягла 12-річного віку, може бути виданий особі, уповноваженій на це законним представником на підставі довіреності, засвідченої в установленому порядку.

Паспорт для виїзду за кордон, оформлений особі у віці від 12 до 16 років, може бути виданий особі, уповноваженій на це законним представником на підставі довіреності, засвідченої в установленому порядку, за умови присутності особи, на ім’я якої оформлено паспорт для виїзду за кордон.

– Чи можна отримати закордонний паспорт, який був оформлений на території України, за межами України?

– Станом на поточну дату алгоритму пересилання готових паспортних документів, які були оформлені на території України, поки що немає. З огляду на вимоги воєнного часу, законодавець це питання вивчає. Сподіваємось, невдовзі послуга з пере-адресації оформлених на території України паспортів буде доступною як в консульських установах України, так і в окремих підрозділах Паспортного сервісу ДП «Документ» за кордоном, число яких планують збільшити.

Управління ДМС у

Чернівецькій області