Чи варто під час воєнного стану оплачувати підвищену суму адміністративного збору за термінове оформлення – 10 робочих днів для ID-картки та 7 робочих днів для паспорта для виїзду за кордон – якщо терміни виготовлення паспортних документів порушуються? Такі запитання нерідко надходять від отримувачів міграційних послуг на «Гарячу лінію» УДМС у Чернівецькій області.

Ні для кого не секрет, що в умовах воєнного стану логістичні канали доставки готових документів до органів та підрозділів ДМС можуть працювати з порушенням графіків. Відповідно, можливі порушення встановлених законодавством строків оформлення паспортів, що однак, не є порушенням законодавства.

Нагадаємо, що статтею 64 Конституції України, статтями 12-1, 20 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 р. № 165 «Деякі питання реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб»  передбачено порушення строків надання адміністративних послуг суб’єктами їх надання.

Тому кожного відвідувача працівники органів міграційної служби обов’язково інформують особисто про можливі затримки з виготовленням та доставкою документів. Водночас, єдине в країні підприємство з друку цінних паперів – Поліграф-комбінат «Україна» – намагається максимально наблизити терміни виготовлення паспортів  до нормативних вимог.

Наразі, станом на поточну дату, паспорти у терміновому режимі оформлення друкуються до календарного місяця, у звичайному – до двох місяців.

Управління ДМС у Чернівецькій області