Відновлення пенсіонером трудової діяльності, зміна місцевості проживання, статусних даних та інші обставини, які справляють вплив на розрахунок пенсійної виплати, – інформація, яку необхідно своєчасно повідомляти органам Пенсійного фонду. За її відсутності можливі нарахування і виплата зайвих коштів, які неодмінно доведеться повертати.

Особливо важливим є своєчасне повідомлення про факти працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю. За умови неподання такої інформації здійснюються законодавчо не передбачені за цих умов перерахунки пенсій у разі збільшення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Якщо влаштувався на роботу пенсіонер, який отримує надбавку на утримання дитини до 18 років, виплата такої надбавки повинна бути припинена. Коли ж інформація про працевлаштування відсутня, надбавка упродовж певного часу виплачуватиметься, проте після встановлення зазначеного факту такий громадянин зобов’язаний буде повернути безпідставно отриману суму.

Коли пенсіонер, який отримує пенсію за вислугу років, влаштувався на роботу за спеціальністю, яка дає право на призначення такого виду пенсії (вчителем, лікарем тощо), він повинен повідомити про це пенсійну службу, оскільки у такій ситуації права на отримання пенсії він не має.

Варто мати на увазі, що у разі замовчування пенсіонером факту працевлаштування ця обставина неодмінно буде виявлена пенсійною службою в процесі звірки даних з державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних і фізичних осіб-підприємців. Однак на дату такої звірки вже буде зафіксована сума надміру виплачених пенсійних коштів, які неодмінно доведеться повертати.

Причиною виникнення переплати пенсії може бути неподання її отримувачем інформації про зміну місцевості проживання. Ця обставина також  впливає на визначення розміру пенсійної виплати, адже мешканці гірських місцевостей, радіоактивно забруднених територій отримують спеціальну надбавку до загального розміру пенсії, і при виїзді в іншу місцевість її виплата має бути припинена.

Для запобігання виникненню пенсійних переплат необхідно також повідомляти пенсійну службу про зміну свого статусу. До прикладу, за законом пенсію у зв’язку із втратою годувальника отримує дитина померлого годувальника, яка навчається на денній формі навчання, до досягнення нею 23-річного віку.  За умови припинення навчання чи переведення на іншу форму, до прикладу, заочну, право на отримання такого виду пенсії втрачається. Якщо ж інформація про зміну обставин до  Пенсійного фонду не надійшла, то нарахування і виплата пенсії продовжуватимуться, а після встановлення зазначених фактів у пенсіонера виникає необхідність повернення надміру отриманих коштів.

Причиною переплат є також перегляд різних статусних посвідчень чи про позбавлення статусу певної категорії. Наприклад, коли людину позбавляють статусу ветерана війни певної категорії.

        Переплату пенсійних виплат спричиняють і такі обставини, як надання роботодавцем недостовірних відомостей про розмір заробітної плати чи тривалість стажу; одночасне отримання надбавки на утриманця та пенсії у зв’язку із втратою годувальника на цю ж дитину; зняття пенсійних коштів в банківській установі після смерті пенсіонера.

Відповідно до статті 50 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або ж подання роботодавцем недостовірних даних про працівника, можуть бути повернуті добровільно або стягуються на підставі рішень органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

Отож, шановні пенсіонери! Не забувайте своєчасно повідомляти органи Пенсійного фонду про зміну обставин, які впливають на ваше пенсійне забезпечення. Пам’ятайте, що зайво отримані кошти неодмінно доведеться повертати, тож подібних ситуацій краще не допускати.