Буковинці заборгували державі понад 473,1 млн грн податкових платежів! Податківці нагадують про необхідність сплати!
Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк поінформував громадськість, що в області налічується понад 57,2 тисячі боржників які вчасно не сплатили податкових платежів на суму 473,1 млн грн. Податковий борг допустили 1180 юридичних та 56044 фізичних осіб громадян та підприємці.
За його словами податківці проводять всі заходи передбачені нормами ПКУ для примусового стягнення, а також спільно з органами місцевого самоврядування проводять роз’яснювальну роботу про необхідність термінового погашення податкових боргів.
Однак проблемними питанням є те, що 86,3 відсотки ( 49,9 тисяч) мають борг менше як 3060 гривень, і відповідно до змін, податкова вимога не надсилається (не вручається), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовуються.
Тобто, на теперішній час у разі, якщо платник податків має суму боргу, яка не перевищує 3060 грн, такий платник податків не зможе про це дізнатися з податкової вимоги, яка в першу чергу носить інформативний характер в якій зазначається сума боргу, податок, дата виникнення податкового боргу, повідомлення про виникнення права податкової застави та можливі наслідки ухилення платника податків від сплати боргів.
З огляду на таку ситуацію, Микола Загарюк закликає громадян, зокрема  землевласників, землекористувачів та власників нерухомості,  перевіряти наявність у них податкового боргу.
Також просить усіх буковинців бути свідомими – вчасно сплачувати податки та погашати заборгованість. Оскільки в умовах воєнного стану це вкрай необхідно задля активізації резервів для фінансування потреб оборони України і забезпечення інших життєво важливих потреб суспільства, та враховувати що й бюджетна стабільність громад залежить від сплачених податків.
Детальніше про суму заборгованості, вид податку та підстави виникнення податкового боргу платник податків може дізнатись скориставшись сервісом – Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua) – або звернувшись за телефонами до фахівців управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій області.
Телефони: 0372(545635) – ГУ ДПС, 0372 (546019) – ДПІ у м. Чернівці.
У територіальних громадах області теж є переліки боржників.
 
У податкових ЦОПах Буковини платники отримали понад 66,2 тис адміністративних послуг
За дев’ять місяців 2022 року працівниками територіальних ЦОПів надано громадянам та представникам бізнесу 66,2 тис надано адміністративних послуг. Відтак – 22,3 тис послуг платники отримали в електронному вигляді, решта 43,9 тис – безпосередньо в ЦОПах –  деталізують у регіональній податковій службі.
Та роз’яснюють, при державних податкових інспекціях Головного управління ДПС у Чернівецькій області функціонують 13 Центрів обслуговування платників (ЦОП), де платники податків можуть отримати широкий спектр сервісних послуг. Адреси ЦОПів: https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/.
Загалом, основна частина наданих адмінпослуг – видача картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків. З початку 2022 року надано понад 26,2 тис таких послуг.
Серед адміністративних послуг також користуються послуги: з реєстрації платника єдиного податку – 10,9 тис; надання витягу з реєстру платника єдиного податку – 7,5 тис; з видачі відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків – 4,8 тис; видача довідки про доходи – 1,2 тис.
У податковій службі акцентують, сучасний рівень інформаційних технологій дозволяє дистанційно вирішити чимало питань в органах ДПС. Зокрема, процес подання звітності суттєво полегшує електронне звітування через електронний сервіс «Електронний кабінет платника».
Крім того, за допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету (http://cabinet.tax.gov.ua) платники податків мають можливість надіслати лист (запит, звернення тощо) до відповідного органу ДПС у форматі pdf (обмеження 2 МБ).
На допомогу платникам на порталі ДПС України розміщені відеоуроки з детальним роз’ясненнями як користуватися електронними сервісами ДПС: https://www.tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/
Щиро дякуємо за співпрацю!
Головне управління ДПС у Чернівецькій області
Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:
завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76
e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);
e-mail: bukdpa@ukr.net (для листування зі ЗМІ)