Цього року на фінансування потреб Збройних сил України буковинці заплатили до державного бюджету майже 293,4 млн грн військового податку
З легальних доходів буковинці на фінансування ЗСУ впродовж січня – жовтня цього року сплатили майже 227,0 млн грн військового податку – інформує начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак. Ця сума перевищує минулорічні надходження на 61,2 млн грн.
Посадовець відзначає, що військовим податком у розмірі 1,5 відсотків обкладаються легальні доходи фізичних осіб на території України, і великою мірою від сплати цього податку залежить чи зможе українська армія дати відсіч агресору в умовах справжньої повномасштабної війни.
Тому кожен із підприємців та роботодавців зобов’язаний добросовісно   декларувати свої доходи , адже фінансова підтримка ЗСУ сплатою військового податку – це теж надважлива допомога.
 Усього буковинці від початку запровадження військового податку сплатили понад 1 млрд 602,5 млн грн: серпень – грудень 2014 року  29,6 млн грн; 2015 рік 88,3 млн грн; 2016 рік 106,2 млн грн; 2017 рік 148,6 млн грн; 2018 рік  189,2 млн грн ; 2019 рік 222,7 млн грн; 2020 рік 238,9 млн грн; 2021 рік 285,6 млн грн; січень – жовтень 2022р – 293,4 млн грн.
 
Чи може ФОП бути платником ЄП другої групи, якщо надає послуги ФО, а оплата вартості послуг здійснюється ЮО, що не є платником ЄП?
Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, відповідно до п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України однією з умов перебування фізичних осіб – підприємців на другій групі платників єдиного податку є здійснення господарської діяльності з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню.
Згідно зі ст. 901 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями (далі – ЦКУ) за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.
Сторонами договору про надання послуг виступають замовник (послугоотримувач) та виконавець (послугонадавач).
Отже, нормами законодавства передбачено, що договір про надання послуг є складним зобов’язанням, що складається з двох зобов’язань: правовідношення, в якому виконавець повинен надати послугу, а замовник має право вимагати виконання цього обов’язку, та правовідношення, в якому замовник зобов’язаний оплатити надану послугу, а виконавець має право вимагати від замовника відповідної оплати.
Враховуючи зазначене, якщо фізична особа – підприємець – платник єдиного податку другої групи надає послуги відповідно до договору, яким визначено, що замовником є фізична особа, яка підписує акт виконаних робіт, але вартість виконаних послуг для фізичної особи оплачує юридична особа, яка не є платником єдиного податку, то такий підприємець має право обрати другу групу платника єдиного податку.
Якщо фізична особа – підприємець – платник єдиного податку другої групи надає послуги відповідно до договору, яким визначено, що замовником є юридична особа – не платник єдиного податку, яка підписує акт виконаних робіт та оплачує вартість виконаних послуг, то такий підприємець порушує умови, передбачені Податковим кодексом України, для другої групи платників єдиного податку, але за таким підприємцем залишається право обрання третьої групи платника єдиного податку.
Щиро дякуємо за співпрацю!
Головне управління ДПС у Чернівецькій області
Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:
завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76
e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);
e-mail: bukdpa@ukr.net (для листування зі ЗМІ)