Із набуттям чинності Постанови КМУ № 1220  від 28 жовтня 2022 р. «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України» стало можливим пересилання паспорта громадянина України для виїзду за кордон та паспорта громадянина України у вигляді ID-картки до окремих закордонних підрозділів «Паспортного сервісу» та дипломатичних установ МЗС України.

Законодавче нововведення очікувалося українцями, які внаслідок військової агресії опинилися за кордоном з паспортами громадянина України або взагалі без жодних документів, що посвідчують особу. Хоча чимало наших співгромадян при цьому встигли подати заяву на оформлення нового паспорта у підрозділах ДМС за місцем проживання, але через війну не змогли вчасно його отримати. За таких обставин нашим співвітчизникам доводилося повертатися в Україну для отримання раніше оформленого паспорта або повторно оформляти паспортний документ у закордонних представництвах України.

Від 11 листопада, коли набрала чинності Постанова КМУ № 1220, процес суттєво спрощено: тепер громадяни України можуть звертатися до закордонної дипломатичної установи або до розміщеного за межами України відокремленого підрозділу (філії, представництва) ДП «Паспортний сервіс» із особистою заявою у довільній формі про пересилання коштом заявника оформленого на території України паспорта громадянина України для виїзду за кордон або паспорта громадянина України у вигляді ID-картки.

Нагадаємо, що у Польщі відкрито представництва ДП «Паспортний сервіс» у Варшаві, Кракові та Гданську, контакти та адреси за посиланням: https://pasport.org.ua. Перелік дипломатичних представництв України за кордоном тут: http://surl.li/dwktu .

Управління ДМС у Чернівецькій області