23 вересня 2022 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України», за якою призначення житлової субсидії покладається на органи Пенсійного фонду.

Отже, з 1 грудня 2022 року для отримання житлової субсидії громадяни зможуть звертатися до територіальних відділень Пенсійного фонду України, у тому числі в електронній формі (через веб-портал електронних послуг або мобільний додаток Пенсійного фонду).

Окрім цього, для отримання субсидії, як і раніше, можна звертатися до уповноваженої посадової особи сільської, селищної, міської ради або Центру надання адміністративних послуг. Також подати заяву на призначення субсидії можна за допомогою Єдиного державного веб-порталу електронних послуг – порталу Дія.

Право на отримання житлової субсидії мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, що проживають у житлових приміщеннях (будинках).

Для отримання житлової субсидії необхідно подати уповноваженій особі:

– заяву про призначення та надання житлової субсидії;

– декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії;

– довідки про доходи – у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня у ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом уповноваженого органу. У разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою до декларації додають письмове пояснення із зазначенням їх розміру;

– копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (у разі наявності);

– договір наймання (оренди) житла (у разі наявності);

– рішення суду (в разі наявності);

– інші документи, які необхідні для розгляду питання по суті (у разі потреби).

Такими документами можуть бути акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства та акт про відсутність централізованого постачання теплової енергії та/або природного газу, які подаються для розрахунку розміру житлових субсидій в опалювальний сезон домогосподарствам, що розташовані в населених пунктах на лінії зіткнення, перелік яких визначено в додатку 2 до розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р. № 1085 “Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення” та які внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України залишилися без централізованого постачання теплової енергії та/або постачання природного газу і використовують побутові електроприлади для обігріву житлових приміщень);

     Зверніть увагу! Зазначені документи подаються структурному підрозділу з питань соціального захисту населення, посадовим особам виконавчого органу, центру надання адміністративних послуг за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи – за фактичним місцем проживання), органу Пенсійного фонду України – незалежно від місця проживання.

Окрім цього, для призначення житлових субсидій уповноважені особи витребовують інформацію про:

– доходи осіб та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;

– доходи осіб із Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, а також групу платників єдиного податку, до якої належить фізична особа – підприємець, що обрала спрощену систему оподаткування;

– перетин державного кордону особами, у яких обов’язково зазначаються дати перетину державного кордону;

– наявність в осіб транспортних засобів;

– реквізити документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство або право іноземця або особи без громадянства на законних підставах перебувати на території України;

– склад зареєстрованих у житлових приміщеннях (будинках) осіб;

– забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами – управителями, об’єднаннями, виконавцями комунальних послуг, у яких зазначається розмір цін і тарифів на житлово-комунальні послуги і платежів за такі послуги та розмір внесків/платежів об’єднанню на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком та комунальні послуги в такому будинку;

– суму простроченої понад три місяці (на дату подання такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув, а також суму простроченої понад три місяці (на дату подання такої інформації) заборгованості з оплати абонентського обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг.

Отримавши всі необхідні документи  уповноважений орган протягом 10 календарних днів приймає рішення про:

– призначення житлової субсидії;

– непризначення житлової субсидії (у разі, коли за результатами розрахунку житлової субсидії її розмір має нульове або від’ємне значення);

– відмову в призначенні житлової субсидії.

Про прийняте рішення уповноважений орган письмово повідомляє заявника протягом трьох календарних днів із дня прийняття відповідного рішення. У період дії воєнного стану в Україні уповноважений орган може повідомляти заявника про прийняте рішення в телефонному режимі.

Житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується:

– на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня;

– на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

Після закінчення строку отримання житлової субсидії уповноважені органи самостійно здійснюють призначення житлової субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували житлову субсидію у попередньому періоді.

    Важливо! Домогосподарствам, у складі яких є особи, які досягли 18-річного віку на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, внутрішньо переміщені особи, особи, які орендують житлове приміщення, необхідно повторно звернутися для призначення субсидії.

Також повторно звертатися для призначення субсидії необхідно, якщо кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб менше за кількість зареєстрованих осіб та у разі звернення за субсидією для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Нагадуємо, що Сторожинецьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сторожинець, вул. О.Кобилянської, 2,  2-й поверх. Серед основних послуг: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень,  доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, надання допомоги у забезпечені доступу до вторинної правової допомоги.

Прийом громадян здійснюється у робочі дні з 8.00-17.00 год. Поспілкуватися зі спеціалістами можна за допомогою Skype зв’язку, просто внесіть до списку контактів електронне ім’я сектору: «Сторожинецьке бюро правової допомоги» або логін бюро «storozhynetske@legalaid.cv.ua», а також за телефоном  2-28-99. Телефон контакт-центру ‒ 0-800-213-103.