За 2 місяці цього року буковинці сплатили майже 62,9 млн грн військового податку

Впродовж січня – лютого 2023 року буковинці спрямували на підтримку армії 62,9 млн грн військового податку, що більше як торік на 11,7 млн грн, або 22,9 відсотків.

Про це інформує начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

Посадовець висловлює подяку буковинцям котрі чесною сплатою податків проявляють свій патріотизм та фінансово підтримують Збройні Сили України.

Разом з тим наголошує, що саме легально виплачені доходи є об’єктом оподаткування військовим податком і в умовах військового стану небезпека отримання зарплати у «конверті» полягає не стільки у тому, що бюджет  недоотримує кошти. Є ще моральний аспект – не сплачуючи військовий податок підтверджуєте, що не бажаєте фінансово підтримувати Збройні Сили України.

Попри складну економічну ситуацію в країні для бізнесу, який позиціонує себе патріотом, настав час відмовлятися від практики ухилення від сплати податків, а громадськість має негативно реагувати на таких «ухилянтів» – робить акцент Віталій Шпак .

Чи має право уповноважена особа ЮО підписати заяву за ф. №1-ОПП у разі тимчасової відсутності керівника?

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області інформують, пп. 17.1.2 п. 17.1 ст. 17 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року визначено, що платник податків має право представляти свої інтереси в контролюючих органах самостійно, через податкового агента або уповноваженого представника.

Відповідно до ст. 244 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями (далі – ЦКУ) довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

Статтею 246 ЦКУ визначено, що довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами, та скріплюється печаткою цієї юридичної особи.

Таким чином, уповноважена особа юридичної особи у разі тимчасової відсутності керівника має право підписати заяву за ф. № 1-ОПП на підставі довіреності від імені юридичної особи за умови, що така довіреність видана органом юридичної особи або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами, та скріплена печаткою такої юридичної особи.

У разі відсутності керівника з об’єктивних причин, заяву за ф. № 1-ОПП може підписати інша особа, яка уповноважена установчими та/або організаційно-розпорядчими документами виконувати обов’язки керівника на час його відсутності, за умови, що повноваження особи, яка підписала заяву за ф. № 1-ОПП, підтверджені відповідними документами (установчими, наказами чи розпорядженнями тощо), які подаються разом з заявою за ф. №1-ОПП до контролюючого органу.

 

Який порядок сплати ПДФО з доходів, одержаних фізичною особою від надання нерухомості в оренду ФО, яка не є самозайнятою особою?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, згідно з п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку встановленому п. 170.1 ст. 170 ПКУ.

Відповідно до п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.

При цьому:

а) такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи;

б) у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену ст. 119 прим. 1 ПКУ.