Від початку року буковинці сплатили до місцевих бюджетів понад 930 мільйонів гривень податків

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що упродовж січня – лютого 2023 року буковинці сплатили до бюджетів територіальних громад понад 930,1 млн грн податків. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 226,5 млн грн та на 35,2 млн грн. більше запланованого показника.

Основною фінансовою частиною доходів місцевих скарбниць краю, 71 відсоток, є податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло 661,4 млн грн.

Вагомою складовою наповнення бюджетів територіальних громад став єдиний податок, суб’єкти малого підприємництва Буковини перерахували до скарбниць місцевих громад 137,7 млн грн єдиного податку.

Від майнових податків бюджети отримали 86,5 млн грн, в тому числі від податку на землю надійшло 62,4 млн грн, податок на нерухоме майно, відмінне від землі склав 23,8 млн грн.

Також від платників які продають підакцизні товари надійшло до місцевих скарбниць 20,2 млн грн акцизного податку.

Крім того буковинські платники сплатили рентної плати за користування природними ресурсами – 10,1 млн грн, податку на прибуток сплачено 4,0 млн грн, плати за ліцензії на продаж алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального – 2,0 млн грн, інші надходження (екологічний податок, транспортний податок, збір за паркування,туристичний збір та ін.) 8,2 млн грн.

Роздрібний продаж підакцизних товарів додав до бюджетів буковинських громад понад 22 мільйони гривень

За підсумками січня – лютого 2023 року суб’єкти господарювання сплатили до бюджету 2,0 мільйони гривень за придбані ліцензії на торгівлю  алкоголем, тютюном та на реалізацію пального. Крім того до територіальних бюджетів області надійшло 20,2 млн грн акцизу з роздрібної торгівлі підакцизних товарів – повідомили у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

Уся підакцизна продукція – алкоголь, цигарки та пальне, повинна реалізовуватися оптом та вроздріб лише за наявності ліцензії на такий вид діяльності – зауважують у податковому відомстві.

Крім того, що серед умов, які вказують на те, що алкоголь  і тютюнові вироби відповідають стандартам якості та реалізуються з дотриманням вимог закону, – марка акцизного податку встановленого зразка на кожній одиниці продукції та ліцензія у продавця такого товару.

Якщо Ви володієте інформацією про реалізацію, зберігання пального та фальсифікованих алкогольних напоїв і тютюнових виробів, немаркованих марками акцизного податку встановленого зразка, реалізацію таких товарів особам, які не досягли 18 років, чи торгівлю пальним, алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензій, варто повідомити про такі факти за номерами (0372)512656; +380500709472; +380506656932 (управління контролю за підакцизними товарами ГУ ДПС у Чернівецькій області). Своє повідомлення Ви можете також надіслати поштою за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200 А.

У податковій службі видають ліцензії на всі види «акцизної» діяльності

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, дистилятом виноградним спиртовим, спиртом-сирцем плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним та зберігання пального здійснюється відповідно до Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 481).

Необхідно враховувати, що Постановою Кабінету Міністрів України від 05 серпня 2015 року № 609 «Про затвердження переліку органів ліцензування та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» органом ліцензування видів господарської діяльності визначено:

із оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, і пальним, роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним, зберігання пального – Головне управління ДПС у Чернівецькій області;

з виробництва спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, і пального – Державна податкова служба України.

Ліцензії на всі види діяльності, передбачені Законом № 481, видаються, зокрема, за умови обов’язкової реєстрації об’єкта оподаткування відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України.

На офіційному вебпорталі ДПС розміщено інформаційні картки адміністративних послуг, що надаються органами ДПС, які містять інформацію, зокрема, щодо умов (підстав) видачі ліцензій на право для здійснення суб’єктами господарювання зазначених вище видів діяльності:

– (Головна/Діяльність/Адміністративні послуги/ Адміністративні послуги, що надаються Державною податковою службою України), за посиланням  https://tax.gov.ua/diyalnist-/admin-poslugi/administrativni-poslugi-

– (Головна/Діяльність/Адміністративні послуги/Адміністративні послуги, що надаються ДПС у Чернівецькій області) за посиланням https://cv.tax.gov.ua/diialnist/mistsya-nadannya-administrativnih-poslu/
З питань сплати акцизного податку, ліцензування операцій з підакцизними товарами звертайтесь до фахівців управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Чернівецькій області за телефонами:(0372)512656; 0500709472;0506656932