У січні – лютому 2023 року платникам області відшкодовано понад 94,3 млн грн податку на додану вартість

За повідомленням заступника начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Миколи Загарюка у січні – лютому 2023 року на рахунки платників відшкодовано понад 94,3 млн грн податку на додану вартість. Така сума відшкодування більше відповідного періоду минулого року на 44,1 млн грн.

Микола Загарюк розповідає, що в області налічується 62 платники (58 юридичних осіб та 4 фізичні особи – підприємці), які декларують бюджетне відшкодування цього податку. Зокрема, впродовж січня – лютого 2023 року ними задекларовано відшкодування ПДВ на загальну суму 72,5 млн грн. Це на майже на 12,0 млн грн більше, ніж за аналогічний період  торік. При цьому кількість декларантів бюджетного відшкодування зменшилася на 11 платників.

Структура заявки бюджетного відшкодування наступна: 46 платників – це експортери, які задекларували бюджетне відшкодування на майже 64,6 млн грн; 13 платників на 7,7 млн грн – перевізники, які здійснюють міжнародні перевезення; 3 підприємства – пільговики, засновані організаціями інвалідів на суму майже 1,0 млн грн.

Всі заявлені до повернення суми відшкодовуються вчасно за результатами камеральних перевірок, але разом з тим відзначає Микола Загарюк зросли суми податку на додану вартість незаконно заявлені до відшкодування. За два місяці цього року зменшено (відмовлено) неправомірного відшкодування податку на додану вартість на 630,0 тис грн . Ще зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування на 657,3 тис грн.

Також необхідно відзначити – продовжує Микола Васильович – податок на додану вартість один із найбільш вагомих надходжень до державного бюджету. У січні – лютому 2023 року буковинські платники сплатили 169,1  млн грн податку на додану вартість.

 

При анулюванні реєстрації платника ПДВ необхідно визнавати умовне постачання товарів та необоротних активів

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють у яких випадках необхідно визнавати умовне постачання товарів та необоротних активів при анулюванні реєстрації платника ПДВ. Відповідно до п. 184.7 ст.184 Податкового кодексу України якщо товари/послуги, необоротні активи, суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту, не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, такий платник податку в останньому звітному (податковому) періоді не пізніше дати анулювання його реєстрації як платника податку зобов’язаний визначити податкові зобов’язання по таких товарах/послугах, необоротних активах виходячи із звичайної ціни відповідних товарів/послуг чи необоротних активів, крім випадків анулювання реєстрації як платника податку внаслідок реорганізації платника податку шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення.