Податківці закликають діючих підприємців сплачувати єдиний соціальний внесок

Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк поінформував громадськість, що платники Буковини на початок березня 2023 року заборгували єдиного соціального внеску понад 249,1 мільйон гривень.

Микола Васильович зазначив, уся система пенсійних виплат тримається на сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування мільйонів українців, і хоч під час військового стану деякі категорії фізичних осіб – підприємців мають право не сплачувати ЄСВ з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, закликав тих платників які проводять діяльність сплачувати не менше мінімального розміру ЄСВ — 1474 грн на місяць та погашати борги які виникли ще до початку військової агресії.

Посадовець звертає  увагу на той факт, що у разі прийняття підприємцем рішення про несплату єдиного внеску, страховий стаж для призначення пенсії йому нараховуватися не буде.

А для тих платників які мали заборгованість до 1 березня 2023 року необхідно враховувати, строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з ЄСВ не застосовується і після закінчення воєнного стану прийдеться сплатити всю суму заборгованості.

Інформацію про наявність (відсутність) заборгованості зі сплати ЄСВ  можна отримати через Електронний кабінет або зателефонувавши до управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій області – (0372)545635; (0372)546019.

Запитання платника ЄП другої групи щодо співпраці з юридичними та фізичними особами

Чи може ФОП бути платником ЄП другої групи, якщо надає послуги ФО, а оплата вартості послуг здійснюється ЮО, що не є платником ЄП?

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють,   відповідно до п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України однією з умов перебування фізичних осіб – підприємців на другій групі платників єдиного податку є здійснення господарської діяльності з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню.

Згідно зі ст. 901 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями (далі – ЦКУ) за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Сторонами договору про надання послуг виступають замовник (послугоотримувач) та виконавець (послугонадавач).

Отже, нормами законодавства передбачено, що договір про надання послуг є складним зобов’язанням, що складається з двох зобов’язань: правовідношення, в якому виконавець повинен надати послугу, а замовник має право вимагати виконання цього обов’язку, та правовідношення, в якому замовник зобов’язаний оплатити надану послугу, а виконавець має право вимагати від замовника відповідної оплати.

Враховуючи зазначене, якщо фізична особа – підприємець – платник єдиного податку другої групи надає послуги відповідно до договору, яким визначено, що замовником є фізична особа, яка підписує акт виконаних робіт, але вартість виконаних послуг для фізичної особи оплачує юридична особа, яка не є платником єдиного податку, то такий підприємець має право обрати другу групу платника єдиного податку.

Якщо фізична особа – підприємець – платник єдиного податку другої групи надає послуги відповідно до договору, яким визначено, що замовником є юридична особа – не платник єдиного податку, яка підписує акт виконаних робіт та оплачує вартість виконаних послуг, то такий підприємець порушує умови, передбачені Податковим кодексом України, для другої групи платників єдиного податку, але за таким підприємцем залишається право обрання третьої групи платника єдиного податку.