Порушники правил обігу пального сплатять понад один мільйон гривень штрафів

За інформацією управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів  Головного управління ДПС у Чернівецькій області станом на 01.02.2021 року у Чернівецькій області налічувалось 9 суб’єктів господарювання, яким видано ліцензії на право зберігання пального, 75 суб’єктів господарювання яким видано ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним та 28 суб’єктів господарювання яким видано ліцензії на право оптової торгівлі пальним.

Кількість діючих ліцензій  на право роздрібної торгівлі – 217, на право зберігання пального, виключно для потреб власного споживання – 271.

Задля виявлення порушень щодо нелегального обігу пального, фахівцями Головного управління ДПС у Чернівецькій області упродовж січня проведено 3 фактичних перевірки суб’єктів, які здійснюють реалізацію пального.

В результаті встановлено 1 випадок реалізації пального без реєстрації акцизного складу та 3 випадки порушення ст. 230 ПКУ (наявність витратомірів та рівномірів – лічильників на місці відпуску пального).

За результатами виявлених порушень застосовано штрафних санкцій на суму 1,1 млн грн.

 

#РРО_актуальне запитання: Які відбулись зміни щодо застосування РРО у 2021 році?

Платникам слід знати, Закон України №1017 для платників податків вніс наступні законодавчі зміни:

обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для фізичних осіб – підприємців (ФОП) – платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію лікарських засобів та медичних виробів, медичних послуг, складної побутової техніки та ювелірних виробів;

перенесено до 01.01.2022 року обов’язкове застосування РРО для ФОП – «єдинників» інших ризикових видів діяльності – реалізація товарів у мережі Інтернет, текстилю, автозапчастин та вживаних товарів, діяльність ресторанів, готелів та туристичних агентств;

відтерміновано до 01.01.2022 року обов’язкове застосування РРО для всіх ФОП – «єдинників» другої – четвертої групи;

скасовано штраф за невідповідність готівки в касі, штраф за неподання звітності з використання програмного РРО, штраф за попереднє програмування товарів та штраф за не створення контрольної стрічки на програмному РРО;

скасовується механізм компенсації частини штрафних санкцій покупцю (механізм «кешбек»);

при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів РРО не застосовується;

розмір обсягу доходів для платників єдиного податку прив’язаний до мінімальної заробітної плати, встановленої на 01 січня звітного року (МЗП):
І група – 167 МЗП, ІІ група – 834 МЗП, ІІІ група – 1167 МЗП);

розмір обсягу доходу для фізичних осіб – «єдинників» щодо не використання РРО встановлений у розмірі 220 МЗП (станом на 01 січня звітного року).

 

Застосування електронних сервісів: ТОП -5 запитань з онлайн тижня

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області з 8 лютого до 12 лютого цього року проходив тиждень онлайн запитань до податківців.

10 лютого на запитання, що надходили під час гарячої лінії та онлайн спілкування щодо подання звітності в електронному вигляді та застосування електронних сервісів відповідали спікери: Булавка Тетяна – заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області.

Після проведеного аналізу запитань визначено найбільш запитувані, які розміщені на сайті ДПС у Чернівецькій області: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/453451.html

З деякими з них пропонуємо ознайомитись нижче:

Де можна ознайомитися з переліком електронних сервісів ДПС?

Електронні сервіси, розміщені на офіційному веб-порталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/diyalnist-/elektronnyi-servisi/elektronni-servisi-/

Які дії платника, якщо при підписанні документу виникає помилка «Невірний пароль або ключ пошкоджено»?

Для усунення даної помилки необхідно перевірити:

який ключ кваліфікованого електронного підпису чи печатки використовується першим (вірна послідовність підписів для податкової звітності: бухгалтер-директор-електронна печатка);

правильність введення паролю, а саме: регістр вводу паролю, мову клавіатури тощо (створений пароль може містити особливі символи);

чи набраний пароль відповідає ключу, якій використовується (наприклад, пароль до ключа бухгалтера використовується тільки з ключем бухгалтера);

чи змінювалось ім’я файлу особистого ключа (у разі зміни ім’я файлу особистий ключ буде пошкоджено, тому необхідно звернутися до відокремленого пункту реєстрації користувачів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (далі – КН ЕДП ІДД ДПС), в якому отримували кваліфікований сертифікат, подати заяву на зміну статусу кваліфікованого сертифіката та новий комплект реєстраційних документів).

У разі, якщо жодна з рекомендацій не допомогла вирішити проблему необхідно звернутися до представництва КН ЕДП ІДД ДПС, в якому були отримані кваліфіковані сертифікати, подати заяву на скасування кваліфікованого сертифіката, згенерувати новий особистий ключ та отримати відповідні йому кваліфіковані сертифікати.

Де можна ознайомитись з Реєстром неприбуткових установ та організацій?

Повідомляємо, що Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру визначено постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 року № 440 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» (далі – Порядок).

З метою забезпечення органів державної влади та місцевого самоврядування, а також юридичних та фізичних осіб відомостями, що містяться у Реєстрі неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр), на офіційному вебпорталі ДПС забезпечено відкритий доступ до таких відомостей.

З Реєстром можна ознайомитись у відкритій та приватній частині Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua).

Звертаємо увагу, що робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП), отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Щоб перевірити   відомості щодо включення до Реєстру потрібно здійснити пошук за кодом ЄДРПОУ або найменуванням неприбуткової організації.

 

 

Дякуємо за співпрацю!
З повагою, Головне управління ДПС у Чернівецькій області (сектор пресслужби)
 

Головне управління ДПС