ПРРО актуальні відповіді:

Хто здійснює програмування найменування товарів (послуг) в ПРРО?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, програмування товарів/послуг в ПРРО здійснюється суб’єктом господарювання/оператором (касиром) самостійно шляхом додавання товарів/послуг або шляхом імпорту даних переліку (файлу у форматі CSV), який формується згідно з інструкцією користувача ПРРО.

 

На замітку платникам – електронний підпис

Чи можливо здійснити первинну процедуру реєстрації в Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС через мережу Інтернет без особистої присутності в центрі?

Первинна процедура отримання електронних довірчих послуг від Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС не передбачає можливість реєстрації заявників через мережу Інтернет.

Відповідно до вимог Регламенту КН ЕДП ІДД ДПС заявник має бути особисто присутнім під час первинної процедури реєстрації.

Детальну інформацію щодо процедури реєстрації можна переглянути на офіційному інформаційному ресурсі КН ЕДП ІДД ДПС (http://www.acskidd.gov.ua) у розділі «Отримання електронних довірчих послуг».

Наразі в карантинних умовах підрозділ Кваліфікованого надавача ЕДП Інформаційно-довідкового департаменту ДПС при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області працює за попереднім записом. Телефон для запису: (0372)51-43-79. Адреса:  м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, буд. 200а, 1-й пов.,  каб. 110.

 

Кампанія декларування – 2021: запитання платника щодо нарахування податкової знижки

Чи має право батько (мати) на відшкодування грошей за навчання дитини в вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти, який фактично здійснив оплату за її навчання, якщо договір укладений між навчальним закладом та дитиною та квитанції на оплату оформлені на ім’я дитини?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, відповідно до п.п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Кодексу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розд. IV Кодексу вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені (п.п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги) (п.п. 166.2.1 Кодексу). 

Таким чином, нормами Кодексу визначено, що право на податкову знижку за витратами, понесеними у звітному (податковому) році на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти, виникає у платника податків, у якого сплата фактично підтверджена відповідними розрахунковими документами (квитанції, касові ордери, чеки тощо), в яких зазначено, що платіж за навчання здійснено безпосередньо особою, яка звертається за податковою знижкою, та копією договору, що ідентифікує заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг (його законного представника).

Податковою знижкою можна скористатись до 31 грудня 2021 року.

Подання декларації про майновий стан та доходи з метою отримання податкової знижки

 

Суб’єкти господарювання які здійснюють діяльність у сфері обігу пального зобов’язані отримати ліцензії

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що з 1 липня 2019 року всі  суб’єкти господарювання, які провадять діяльність із виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, згідно з положеннями Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів” від 23.11.2018 р. № 2628-VІІІ повинні мати відповідні ліцензії.

На ринку пального у Чернівецькій області  діють 529 ліцензій. Зокрема на право роздрібної торгівлі пальним – 219; на право зберігання пального – 9; на право зберігання пального (виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки) – 269.

Разом з тим, анульовано 100 ліцензій:  82 ліцензії на роздрібну торгівлю пальним, 566 – на зберігання, 540 – на оптову торгівлю, 3 – на виробництво пального.

За  інформацією управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів  Головного управління ДПС у Чернівецькій області упродовж двох місяців перевірено 4 суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері обігу пального, за порушення статті 230 ПКУ (наявність витратомірів та рівномірів – лічильників) донараховано штрафних санкцій в сумі 140 тис грн.

 

 

Дякуємо за співпрацю!

З повагою, Головне управління ДПС у Чернівецькій області (сектор пресслужби)

Лист Головне управління ДПС України