Процедура з вклеювання фотокартки до паспорта громадянина України у вигляді книжечки по досягненню 25-ти та 45-річного віку доволі проста: власник документа звертається до ближчого підрозділу міграційної служби незалежно від реєстрації місця проживання з паспортом та двома фото розміром 3,5х4,5 й впродовж 5-ти робочих днів отримує готовий документ  з актуальним фото.

Однак для громадян, які зареєстровані на тимчасово окупованих територіях,  процес може бути суттєво ускладнений. Основним способом ідентифікації є отримання даних про особу з Єдиного державного демографічного реєстра, куди внесено інформацію про всіх осіб, яким оформлювалися нові ID-паспорти.

Якщо до оформлення документів подається внутрішній паспорт-книжечка зразка 1994 року, ідентифікація проводиться за даними про особу, які зберігаються на паперових носіях у картотеках територіального підрозділу ДМС, яким видавався паспорт.

Якщо доступу до картотек немає, ідентифікацію може бути проведено за інформацією про особу відповідно до наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій.

При цьому, підрозділом ДМС направляються запити для отримання інформації з наявних державних та єдиних реєстрів, інформаційних баз, картотек, у тому числі фотозображення особи, яка дасть змогу ідентифікувати особу. В процесі перевірки береться до уваги вся інформація, яку повідомив заявник.

З огляду на це, процедура вклеювання фото до паспорта громадянина України, оформленого на тимчасово окупованих територіях, може тривати до місяця.

Управління ДМС у

Чернівецькій області