Від початку повномасштабного вторгнення в Україну мільйони українців були змушені покинути свої домівки та змінити місце проживання. Багато з них виїхали за кордон у пошуках притулку від війни в інших державах. Інша частина переїхала до регіонів України, де не ведуться активні бойові дії. Таких людей вважають внутрішньо переміщеними особами. Серед них є діти, жінки, люди похилого віку та інші соціально вразливі категорії населення.

Згідно Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщена особа – це громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Законом закріплено права внутрішньо переміщених осіб, які їм гарантуються у разі набуття такого статусу, серед яких, зокрема є право на пенсійне забезпечення.

 

Куди необхідно звернутись?

Для призначення пенсій внутрішньо переміщеним особам вперше необхідно звернутися до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем свого фактичного проживання не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку.

 

Які документи потрібні?

Заяву про призначення (відновлення) пенсії

Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (у разі, якщо особа відмовилась від довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, відомості про таку особу беруться з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб)

Документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний код) або свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Трудову книжку або інші документи, що підтверджують наявний трудовий стаж

Індивідуальні відомості про застраховану особу (за період роботи чи довідка про заробітну плату)

За необхідності – документи, що засвідчують особливий статус особи

Дві фотокартки розміром 2,5×3 см

 

Який строк розгляду заяви?

За загальним правилом, територіальний орган Пенсійного фонду України приймає рішення про призначення або про відмову в призначенні пенсії а не пізніше 10 днів з дня надходження заяви.

 

Які шляхи отримання пенсії?

Виплати пенсій, що призначаються ВПО, здійснюються через рахунки та мережу відділень Ощадбанку. Для відкриття рахунку для перерахунку пенсії до відділення банку за місцем фактичного проживання слід надати: документ, що посвідчує особу (паспорт), довідку про присвоєння ідентифікаційного номера, довідку про отримання пенсії, довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи

Для осіб з інвалідністю I групи та інших осіб, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, передбачено можливість за їх письмовою заявою отримувати пенсію через Укрпошту з доставкою за їх фактичним місцем проживання

Важливо! Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 р. № 637 для ідентифікації одержувачів пенсій, які є внутрішньо переміщеними особами, платіжні картки, на яку таким особам зараховується пенсія, одночасно є їх пенсійними посвідченнями.

 

Нагадуємо, що Сторожинецьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сторожинець, вул. О.Кобилянської, 2,  2-й поверх. Серед основних послуг: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень,  доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, надання допомоги у забезпечені доступу до вторинної правової допомоги.

Прийом громадян здійснюється у робочі дні з 8.00-17.00 год. Поспілкуватися зі спеціалістами можна за допомогою Skype зв’язку, просто внесіть до списку контактів електронне ім’я сектору: «Сторожинецьке бюро правової допомоги» або логін бюро «storozhynetske@legalaid.cv.ua», а також за телефоном  2-28-99. Телефон контакт-центру ‒ 0-800-213-103.