Місцеві бюджети Буковини отримали понад 1,4 мільярди гривень податкових надходжень

Упродовж першого кварталу 2023 року до місцевих бюджетів області спрямовано 1406,7 млн грн податків та податкових платежів. Це на 375,3 млн грн більше проти попереднього фінансового року. Сума отриманих громадами податкових надходжень на 98,9  млн грн перевищують заплановані показники – поінформував громадськість області начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

Значну частку у структурі доходів з яких складається місцевий бюджет займали: податок на доходи фізичних осіб – 1014,1 млн грн., (72,1 відсотки), єдиний податок  – 185,4 млн грн (13,2 відсотки), майнові податки: плата за землю – 101,4 млн грн (7,2 відсотки), податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки – 31,6 млн грн (2,2 відсотки).

Крім того в продовж кварталу місцеві бюджети поповнювались за рахунок акцизного збору з роздрібного продажу підакцизних товарів, надходження склали 28,3 млн грн. За користування лісом, надрами й водою отримали 10,4 млн грн., податку на прибуток – 11,0 млн. грн., за ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та пального місцеві бюджети отримали 3,3 млн грн.

Позитивну динаміку надходжень забезпечують представники бізнесу, які навіть у час воєнних дій виконують свої податкові зобов’язання, зазначають у податковій службі області. Дякуємо за вашу позицію!

 

У першому кварталі платникам області відшкодовано понад 164,3 млн грн податку на додану вартість

Від початку року на розрахункові рахунки 76 суб’єктів господарювання повернуто 164,3 млн грн заявлених та з врахуванням залишку до відшкодування сум податку на додану вартість – інформує громадськість краю заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк. Така сума відшкодування більше відповідного періоду минулого року на 114,1 млн грн.

За словами Миколи Загарюка платники області впродовж січня – березня 2023 року задекларували до відшкодування ПДВ на загальну суму 112,9 млн грн, з них юридичними особами на 111,7 млн грн та фізичними особами – підприємцями на 1,2 млн грн. Сума заявлена до відшкодування майже на 20,3 млн грн більше, ніж за аналогічний період торік. При цьому кількість декларантів бюджетного відшкодування зменшилася на 11 платників.

Структура заявки бюджетного відшкодування наступна: 50 платників – це експортери, які задекларували бюджетне відшкодування на майже 97,2 млн грн; 17 платників на 14,3 млн грн – перевізники, які здійснюють міжнародні перевезення; 3 підприємства – пільговики, засновані організаціями інвалідів на суму майже 1,3 млн грн.

Всі заявлені до повернення суми відшкодовуються вчасно за результатами камеральних перевірок, але разом з тим, відзначає Микола Загарюк, за цей період податківці припинили зловживання з ПДВ суб’єктами господарювання на значну суму.

Зокрема, за результатами проведених камеральних перевірок податкових декларацій з податку на додану вартість та уточнюючих розрахунків податковою за три місяці цього року зменшено (відмовлено) неправомірного відшкодування податку на додану вартість на понад 0,6 млн грн . Ще зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування на 0,7 млн грн.

Документальні перевірки не підтвердили 0,9 млн грн заявленого до відшкодування ПДВ та зменшили суму від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом з ПДВ на 2,0 млн грн.

 

Податківці закликають перевіряти чеки РРО(ПРРО) в Електронному кабінеті

Головне управління ДПС у Чернівецькій області повідомляє , що пошук чеків, виданих РРО (ПРРО), можна здійснити в Електронному кабінеті за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check

При цьому чеки, видані ПРРО в режимі онлайн, доступні для пошуку відразу після реєстрації їх на фіскальному сервері, тобто одразу після завершення розрахунку між покупцем і продавцем.

Чеки, видані ПРРО в режимі офлайн доступні для перегляду після того, як вони будуть передані ПРРО до СОД РРО.

Особливо це актуально при купівлі лікеро – горілчаних виробів тютюнових та пального. Якщо під час перегляду та пошуку у відкритій частині «Електронного кабінету» отриманого чеку РРО встановлено його відсутність то податківці закликають небайдужих громадян, через чат-бот «StopViolationBot» в месенджері Telegram повідомляти про відомі факти порушень законодавства представниками бізнес – спільноти

Звернення щодо можливих фактів порушень на ринку підакцизних товарів оперативно перевіряються.

Для всебічного та якісного розгляду таких звернень просимо за можливості зазначати: адресу господарського об’єкту, назву суб’єкта господарювання (мережі АЗС), з наданням (за наявності) підтверджуючого документу (чеку РРО) або будь яку іншу інформацію, яка може бути використана при проведенні контрольно-перевірочних заходів.

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: bukdpa@ukr.net (для листування зі ЗМІ)