Можна довго перелічувати переваги даного документу, але для початку нагадаємо, що це за документ та як він виглядає.

ID-картка – самодостатній документ, який посвідчує особу та підтверджує громадянство України, який має вигляд пластикової картки з чіпом, на якому зберігаються біометричні дані власника, зокрема, цифрова фотографія, підпис та відбитки пальців. Тобто ніхто, крім власника ID-картки, не зможе нею скористатися, порівняно з паспортом громадянина України у вигляді книжечки,   що є значною перевагою у оформленні ID-картки.

Однією з найважливіших умов євроінтеграції України є реформа міграційної сфери, що передбачає поступовий перехід до «цифрових» паспортів з безконтактним електронним носієм.

Ті, хто вже оформив паспорт громадянина України нового зразка, міг на практиці переконатися, що ID-картка – це зручно, безпечно, сучасно та просто.

ID-картка не потребує зчитування даних з чипу, подання  додаткових довідок чи сертифікатів;

власники ID-карток убезпечені від можливих шахрайств, що здійснюються за допомогою підроблених паперових документів;

послуга з оформлення паспорта громадянина нового зразка є максимально доступною – у всіх підрозділах УДМС у Чернівецькій області, її можна отримати безперешкодно.

Зручно, що ідентифікаційний код також візуально нанесений на ID-картку і папірець з кодом носити з собою не потрібно! Також немає необхідності кожного разу змінювати документ, оскільки змінна інформація, до якої належить реєстрація місця проживання, сімейний стан додається на електронний носій і змінюється у будь-якому підрозділі міграційної служби.

Не менш важливою перевагою ID-картки є можливість отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) на чіп ID-картки, що надасть можливість доступу до різноманітних електронних сервісів державних органів, до адміністративних та банківських послуг не виходячи з дому. Такий електронний ключ видається на 2 роки. Процедура внесення електронного ключа до ID-картки є безкоштовною та займає близько 5 хвилин.

Також життя сучасної людини неможливе без цифрових технологій. Сьогодні для отримання найпоширеніших довідок, громадяни зазвичай звертаються в ЦНАП чи до суб’єктів надання адмінпослуг. Але, це все можна спростити за допомогою порталу Дія, оформивши паспорт громадянина України у формі ID-картки та синхронізувавши її в застосунку Дія.

Зазначимо, що у застосунку Дія Ви можете перевіряти дійсність таких документів як:

  • біометричні паспорти (ID-картка, паспорт громадянина України для виїзду за кордон);
  • картка платника податків (РНОКПП);
  • свідоцтво про народження дитини (відображається в застосунку батьків);
  • довідка ВПО;
  • студентський квиток;
  • внутрішній COVID-сертифікат;
  • зовнішній COVID-сертифікат.

Ви можете отримувати копії таких цифрових документів:

  • біометричні паспорти (ID-картка, паспорт громадянина України для виїзду за кордон);
  • картка платника податків (РНОКПП);
  • свідоцтво про народження дитини (відображається в застосунку батьків);
  • довідка ВПО.

Також Ви можете  оформити зміну місця проживання у застосунку Дія.

Паспорт громадянина України, виготовлений у формі картки дає можливість скористатися такою перевагою, як перетин міжнародного кордону за внутрішнім документом. На даний час діє угода про безперешкодний в’їзд на територію Туреччини, Грузії та Катару саме по ID-карткам. Наразі тривають перемовини з іншими країнами.

Нагадуємо, що паспорт громадянина України у формі ID-картки можна оформити у Сторожинецькому відділі УДМС України у Чернівецькій області за адресою:  вул. О. Кобилянської, 2 м. Сторожинець, з вівторка по п’ятницю з 09.00 до 18.00; субота з з 09.00 до 16.45 неділя-понеділок – вихідний.

 

 

Сторожинецький відділі УДМС 

у Чернівецькій області