Малий та середній бізнес Буковини спрямував до місцевої казни  майже 255 млн грн єдиного податку

У січні – квітні 2023 року буковинський малий та середній бізнес сплатив до місцевої казни майже 255 млн грн єдиного податку. Цьогорічний внесок суб’єктів господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування перевищив минулорічний на 45,1 млн грн. Про інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

Найбільша сума сплаченого податку – внесок приватних підприємців. За чотири місяці цього року вони сплатили 198,4 млн грн єдиного податку. Юрособи-спрощенці перерахували до місцевих бюджетів 35,8 млн грн єдиного податку. Платники, які здійснюють діяльність в сільськогосподарському секторі – четверта група спрощеної системи оподаткування, сплатили 20,7 млн грн єдиного податку.

Єдиний податок – один із важливих джерел наповнення місцевих скарбниць, до яких він зараховується у повному обсязі – акцентують у податковому відомстві Буковини.

Відтак, податківці закликають буковинських платників і надалі виконувати сумлінно свій податковий обов’язок та сплачувати єдиний податок, оскільки дані надходження  гарантують нашому краю повноцінну життєдіяльність і безпеку в умовах війни.

Інформація, яка відображається в реєстрі платників ЄП, що розміщується у відкритій та приватній частинах Електронного кабінету

Фахівці Головного управління ДПС нагадують, що реєстр платників єдиного податку, що розміщується у відкритій та приватній частинах Електронного кабінету, містить інформацію про платників єдиного податку, яка оприлюднена, зокрема на офіційному вебпорталі ДПС: податковий номер (для юридичної особи); найменування для юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові для фізичної особи; дату (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування; ставку єдиного податку; групу платника податку; види господарської діяльності (за наявності відповідних даних); дату виключення з реєстру платників єдиного податку.

Інформація щодо відомостей про платників єдиного податку у відкритій та приватній частинах Електронного кабінету наповнюється згідно інформаційно-телекомунікаційних систем ДПС у режимі реального часу.

Водночас інформація про юридичних осіб – платників єдиного податку четвертої групи у відкритій та приватній частинах Електронного кабінету відсутня. Набори даних про юридичних осіб – платників єдиного податку четвертої групи оприлюднюються на офіційному вебпорталі ДПС окремим файлом від основного Реєстру платників єдиного податку у форматі xlsx за посиланням: Головна/Відкриті дані/Реєстр платників єдиного податку.

Звертаємо увагу, що в даному реєстрі не зазначається ставка єдиного податку для платників четвертої групи (юридичних осіб), оскільки відповідно до п. 293.9 ст. 293 Податкового кодексу України ставка єдиного податку встановлюється залежно від категорії (типу) земель, їх розташування.

Запитання щодо податкових (звітних) періодів від виробника сільськогосподарської продукції

Які податкові (звітні) періоди у 2023 році застосовуються для платника податку на прибуток підприємств, для якого одночасно виконуються такі умови: є виробником сільськогосподарської продукції; перейшов зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну систему оподаткування з 01.01.2022; не обрав «особливий» податковий (звітний) період; річний дохід, визначений за правилами бухгалтерського обліку за 2022 рік, перевищує /не перевищує 40 мільйонів гривень?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що для виробників сільськогосподарської продукції, які у 2022 році перейшли зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну систему оподаткування, не обрали «особливий» річний податковий (звітний) період для податку на прибуток підприємств, який починається з 1 липня 2022 року і закінчується 30 червня 2023 року, та у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за 2022 рік:

перевищує 40 мільйонів гривень – у 2023 році застосовуються такі податкові (звітні)  періоди для податку на прибуток підприємств як календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік.

не перевищує 40 мільйонів гривень – у 2023 році застосовується річний податковий (звітний) період, який починається з 1 січня і закінчується 31 грудня 2023 року.

Нагадаємо, що «особливий» податковий (звітний) період, передбачений для виробників сільськогосподарської продукції, при обранні такого податкового періоду платник повинен подати Податкову декларацію за період з 1 січня по 30 червня поточного звітного року та повідомити контролюючий орган про такий перехід шляхом надання відповідних пояснень до Податкової декларації. А починаючи з 1 липня поточного року, виробник сільськогосподарської продукції застосовує вже «особливий» річний податковий період, який починається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року. Особлива відмітка про надання Податкової декларації виробником сільськогосподарської продукції за відповідний «особливий» річний податковий (звітний) період проставляється у рядку 10 заголовної частини форми Податкової декларації.

Як визначається перший податковий (звітний) період для платника податку на прибуток підприємств, основною діяльністю якого є виробництво сільськогосподарської продукції та який перейшов зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну систему оподаткування у поточному році і не обрав «особливий» податковий (звітний) період, передбачений для виробників сільськогосподарської продукції?

В такому випадку виробники сільськогосподарської продукції, які перейшли зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну систему оподаткування, у першому звітному році застосовують річний податковий (звітний) період для податку на прибуток підприємств як новостворені платники такого податку. Тобто річний податковий (звітний) період для них починається з дати переходу на загальну систему оподаткування і закінчується останнім календарним днем такого річного податкового (звітного) періоду.

Наприклад: для підприємства, що є виробником сільськогосподарської продукції та яким з 01.04.2023 здійснено перехід зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на загальну систему оподаткування і не обрано «особливий» податковий (звітний) період з податку на прибуток підприємств, передбачений для виробників сільськогосподарської продукції, перший податковий (звітний) період для податку на прибуток підприємств розпочинається з 01.04.2023 і закінчується 31.12.2023.

Детальніше в Інформаційному листі № 3/2023: Особливості визначення податкових (звітних) періодів для платників податку на прибуток підприємств, які є виробниками сільськогосподарської продукції (https://tax.gov.ua/broshuri-ta-listivki/671478.html)