Наприкінці січня 2023 року у Мамаївській та Сторожинецькій громадах Чернівецької області стартували виїзди мобільних бригад з вакцинації в межах проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я». Дві бригади, кожна у складі лікаря, медичної сестри та водія, щотижня виїжджають до одного чи кількох сіл, щоб наблизити послуги з вакцинації до найбільш вразливих категорій населення – літніх людей, людей з хронічними хворобами, маломобільних тощо. Це саме ті пацієнти, які становлять групу ризику щодо важкого перебігу COVID-19 та інших інфекційних хвороб.

 

За п’ять місяців бригади здійснили 41 виїзд до 25 населених пунктів і зробили загалом 1050 щеплень проти коронавірусної хвороби, дифтерії та правця. Причому більше половини протиковідних щеплень отримали люди віком від 60 років і такі, що мають хронічні захворювання. Завідувачка Лужанською амбулаторією загальної практики-сімейної медицини ТОВ «Мак-медик», лікарка Оксана Юрійчук, яка очолює мамаївську бригаду, розповідає, що часто на їхнє рішення вакцинуватися проти COVID-19 впливає досвід хвороби когось із близьких і наполегливість медиків.

 

– Ми вакцинуємо у місцевих амбулаторіях або виїжджаємо додому до маломобільних осіб, – говорить лікарка. – Таким людям потрібен особливий захист, але в той же час їх буває важко мотивувати робити щеплення. Тож потрібна додаткова інформаційна робота – перш за все, лікаря, який безпосередньо спостерігає людину. Наприклад, ми мали маломобільного чоловіка після інсульту. Хтось із його сім’ї важко переніс COVID-19 і для нього ризик був досить високий. Нарешті лікар переконав його – ми приїхали і провакцинували цього чоловіка разом із дружиною. А ще одне подружжя, у якому жінка мала в анамнезі онкологічне захворювання, скористалося послугами бригади після того, як на COVID-19 в родині захворіла свекруха.

 

Мобільна вакцинальна бригада Сторожинецького Центру первинної медико-санітарної допомоги у складі лікарки Людмили Опаіц та медичної сестри Данієли Сфинцьцьки також нерідко відвідує пацієнтів за місцем їхнього проживання. І це не обов’язково важкохворі люди або такі, що мають інвалідність. А частіше за все – одинокі старенькі, чиї будинки знаходяться далеко від амбулаторії. Хоча це займає час, але для таких людей приїзд мобільної бригади може бути єдиним шансом отримати важливі щеплення, тож медики ніколи не відмовляють у візитах. Також бригада навідується до місць компактного проживання переселенців з інших регіонів України – актуалізують їхній вакцинальний статус і допомагають продовжити розпочаті вдома щеплення.

 

– Працювати в умовах війни та масової міграції населення дуже важко, – ділиться сімейна лікарка мобільної команди Людмила Опаіц. – Багато хто з наших пацієнтів, із якими ми роками будували комунікацію, виїхали за кордон або опинилися на війні. Натомість громада приймає вимушених переселенців, які також потребують захисту від інфекційних хвороб. Лікарі та фельдшери на місцях докладають багато зусиль, щоб залучити на щеплення всіх, хто підлягає за віком. Нам залишається лише приїхати і провакцинувати бажаючих, хоча і дорога буває нелегкою. Наприклад, коли за графіком у нас віддалені села громади, то долаємо за день більше 100 кілометрів по бездоріжжю. А після повернення надвечір продовжуємо роботу в амбулаторії, бо маємо ще й своїх пацієнтів.

 

Мобільні бригади з вакцинації виконують дуже важливу функцію – «доправляють» до мешканців сіл послугу, яку з певних причин вони не можуть отримати за місцем проживання, – пояснює регіональна координаторка проєкту від ГС «Коаліція за вакцинацію» Олеся Олійник. – Одинокі літні люди, вимушено переміщені особи, громадяни, які не мають можливості дістатися до районного центру через економічні причини чи погане транспортне сполучення – попри будь-які життєві обставини, кожен із них має право на здоров’я, а отже і на вакцинацію. І проєкт наразі забезпечує це право для мешканців Сторожинецької та Мамаївської громади, тож ми сподіваємося на поширення цього досвіду і на інші територіальні громади області.

 

Зазначимо, що в межах проєкту відбуваються не тільки виїзні вакцинальні сесії в селах, але й інформаційні зустрічі з місцевими мешканцями – перш за все, з освітянами та батьками. Команда експертів на чолі з Олесею Олійник збирає педагогів шкіл, вихователів садочків, батьків школярів та дошкільнят, щоб поділитися актуальними знаннями про інфекції та вакцинопрофілактику, відповісти на запитання, розвіяти сумніви і допомогти спланувати щеплення. Такі зустрічі уже пройшли більш ніж у десяти закладах та організаціях Мамаївської та Сторожинецької громад, зібравши більше 200 слухачів, деякі з яких стануть амбасадорами вакцинації у своїх колективах та спільнотах.

 

Нагадаємо, що незважаючи на оголошення Всесвітньої організації охорони здоров’я про те, що COVID-19 уже не є надзвичайною ситуацією для системи охорони здоров’я, люди все ще хворіють, а не вакциновані люди, часто переносять хворобу важко і можуть навіть померти від ускладнень. Тому вакцинація триває. Якщо ви вже отримали одну або дві дози вакцини, слід продовжити щеплення. А якщо досі не були вакциновані, то варто розпочати прямо зараз. Усім повнолітнім людям рекомендовано отримати 4 дози протиковідної вакцини задля найкращого захисту від важкого перебігу, госпіталізації та смерті у результаті ускладнень. Як і раніше, в групі ризику — літні люди, а також люди з хронічними захворюваннями.

 

Щеплення можна отримати у будь-якому центрі первинної медико-санітарної допомоги. А дізнатися про актуальний графік виїздів мобільних бригад у Мамаївській та Сторожинецькій громадах Чернівецької області можна за посиланням: https://cutt.ly/BwwJ6SxX

 

_______________

Проєкт «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» фінансується американським народом через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується організацією Pact у партнерстві зі Швейцарським інститутом тропічної медицини та громадського здоров’я (Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH)), Оверсіз Стратіджик Консалтінг (OSC), Європейським інститутом політики громадського здоров’я – ЄІПГЗ та за участю Шкіл громадського здоров’я Університету Темпл, Університету Дрексель та Федерації охорони здоров’я Філадельфії (Temple/Drexel/HFP), а також громадської спілки “Коаліція за Вакцинацію” на підтримку Міністерства охорони здоров’я України та Центру громадського здоров’я України.