ДПС Буковини роз’яснює: у разі втрати ідентифікаційного номеру, платники можуть звертатись за дублікатом до будь-якого контролюючого органу
Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області інформують, що відповідно до п. 70.9 ст. 70 Податкового кодексу України, за зверненням фізичної особи, її представника контролюючий орган видає документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО) (картка платника податків (додаток 3 до Положення № 822)), відповідно до порядку, визначеного Положенням № 822 (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний податковий орган і мають відмітку у паспорті). У такому документі зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків.
У разі необхідності повторного отримання документа, що засвідчує реєстрацію у ДРФО, з причини втрати або зіпсування такого документа фізична особа – платник податків подає до податкового органу заяву про внесення змін до Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР (далі – Заява за ф. № 5ДР) (додаток 12 до Положення № 822).
Фізичні особи подають Заяву за ф. № 5ДР особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання або до будь-якого контролюючого органу (п. 2 розд. IХ Положення № 822).
Застосування РРО/ПРРО/є обов’язковим для ФОП ІІ-ІV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу та ФОП на загальній системі оподаткування
Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують платникам податків, що обов’язок використання РРО/ПРРО під час здійснення розрахункових операцій  набрав чинності ще із 01 січня 2022 року – використання РРО стало обов’язковим для всіх платників єдиного податку ІІ – IV груп та не було відмінене 24.02.2022 у зв’язку з введенням режиму воєнного стану в Україні. Проте  під час воєнного стану Законом України від 15.03.2022 № 2120-IХ  доповнено п. 12 розд. ІІ Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та встановлено що тимчасово, на період до припинення воєнного стану, санкції за порушення вимог Закону №265 не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.
Законом України від 30.06.2023  №3219-ІХ (набрав чинності  01 серпня 2023), доповнено це положення: суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог Закону №265, вчинені ними у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор. Тобто, з 01 серпня 2023  відповідальність застосовується за порушення, вчинені при здійсненні розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.
З 01 жовтня 2023 року штрафні санкції застосовуються до всіх СГ, які здійснюють розрахункові операції (крім порушень, вчинених на окупованих територіях та територіях бойових дій).
Наразі використання РРО/ПРРО  є обов’язковим для:
ФОП ІІ-ІV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу
ФОП на загальній системі оподаткування.
ДПС Буковини інформує про функціональні можливості безкоштовного програмного реєстратора розрахункових операцій
Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують суб’єктам господарювання про можливості застосування безкоштовного програмного реєстратора розрахункових операцій (ПРРО) від Державної податкової служби.
Зокрема, до функціональних можливостей програмного РРО від ДПС відноситься:  встановлення ПРРО на пристрій, що підтримує відповідну операційну систему(ОС); відкриття/закриття зміни; формування, реєстрація, видача чеків; додавання товарів/послуг у чек з номенклатури вручну;  друк та відправка фіскальних чеків покупцям на електронну пошту чи месенджери; ведення довідників номенклатури (імпорт/експорт даних);   довідник ставок податків; використання сканера штрих-кодів;  додавання штрих-коду марки акцизного податку; різні форми розрахунків (готівкова, безготівкова, комбінована); оформлення знижки/повернення товару на окремий товар/чек; формування та перегляд Х-звіту, Z-звіту; відправка Z-звіту до Фіскального сервера контролюючого органу (ФСКО).
Щиро дякуємо за співпрацю!
Головне управління ДПС у Чернівецькій області
Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:
завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76
e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: bukdpa@ukr.net (для листування зі ЗМІ)