Буковинські платники впродовж серпня 2023 року зареєстрували 608 РРО/ПРРО
У Головному управлінні ДПС У Чернівецькій області у рамках роз’яснювальної кампанії стосовно новацій, запроваджених Законом України від 30.06.2023р. № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» активно проводяться інформаційні зустрічі з представниками громадськості та бізнесу.
Під час таких зустрічей податківці інформують учасників про те, що  Закон № 3219 вступив в дію з 1 серпня цього року, низка змін якого  пов’язана з РРО та ПРРО. Фахівці детально роз’яснюють, як відбувається процес реєстрації ПРРО та повідомляють про відповідальність, яка буде з 1 жовтня за невикористання РРО/ПРРО, а також роздають пам’ятки.
Окрім того, за словами фахівців – найважливіше, що всі представники підприємництва мають бути ознайомлені з новаціями та знати, що  у всіх Центрах обслуговування платників Головного управління ДПС у Чернівецькій області податківці надають консультаційну та практичну допомогу, зокрема і щодо налаштування програмного РРО ДПС.
Також всі представники  бізнесу мають можливість переглянути презентаційні матеріали щодо функціональних можливостей безкоштовного ПРРО від ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/data/material/000/566/681173/PRRO_v_d_DPS_v1_1_.pdf
Всього в області станом на 29.08.2023р. зареєстровано 4936 РРО та 7108 ПРРО.
 
Яким чином ФОП – платники ЄП четвертої групи ведуть облік доходів?
Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, спрощена система оподаткування, обліку та звітності – це особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ст. 297 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розд. XIV ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності (п. 291.2 ст. 291 ПКУ).
Об’єктом оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди (п. 292 прим. 1.1 ст. 292 прим. 1 ПКУ). При цьому розмір ставок податку для платників єдиного податку четвертої групи визначено п. 293.9 ст. 293 ПКУ.
Враховуючи викладене, оскільки для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку четвертої групи об’єктом оподаткування є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності платника податку або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди, а не сума доходу у розумінні п. 292.1 ст. 292 ПКУ, то обов’язку щодо ведення обліку доходів у фізичних осіб – підприємці – платників єдиного податку четвертої групи не виникає.
 
При щоденній роботі з ПРРО Z-звіт необхідно створювати щодня
Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, пунктом 9 статті 3 Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зокрема, зобов’язані щоденно створювати у паперовій або електронній формі ПРРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.
Протягом однієї зміни може бути сформовано один фіскальний звітний чек/фіскальний звіт. Максимальна тривалість зміни ПРРО не повинна перевищувати 24 години.
Зміна у значенні Постанови Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2002 року № 199 “Про затвердження вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій та вимог щодо забезпечення виконання фіскальних функцій програмними реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування”– період роботи реєстратора від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту.
При щоденній роботі з ПРРО Z-звіт необхідно створювати щодня.
Для закриття робочої зміни особа, яка здійснює розрахункову операцію, формує засобами ПРРО фіскальний звітний чек/фіскальний звіт за таку зміну та направляє його до фіскального сервера контролюючого органу.
Протягом дня дозволяється відкрити нову зміну за умови закриття попередньої.
Отже, у разі якщо користувачу ПРРО доступний режим відкриття нової зміни на ПРРО, це свідчить про те, що попередня зміна закрита та фіскальний звітний чек/фіскальний звіт за таку зміну вже сформований ПРРО.
 
Щиро дякуємо за співпрацю!
Головне управління ДПС у Чернівецькій області
Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:
завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76
e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: bukdpa@ukr.net (для листування зі ЗМІ)