Діти мають право на всі види правничих послуг від системи безоплатної правничої допомоги.

Отримати консультацію юриста діти будь-якого віку можуть самостійно.

Вторинна правнича допомога усім дітям до 14 років надається через законних представників — батьків, усиновлювачів, опікунів тощо.

З 14 років діти мають право самостійно звернутися по вторинну правничу допомогу з деяких питань, зокрема:

захисту прав та інтересів у зв’язку з неналежним батьківським вихованням;

позбавлення батьківських прав;

визнання батьківства;

скасування усиновлення чи визнання усиновлення недійсним;

неповнолітні батьки — щодо захисту прав та інтересів своєї дитини.

А з 16 років також щодо:

надання права на шлюб;

розірвання шлюбу;

визнання шлюбу недійсним;

надання повної цивільної дієздатності.

Щоб отримати послуги адвоката для дитини, яка є потерпілою або свідком у кримінальному провадженні, до найближчого бюро правової допомоги має звернутися її законний представник.

Для залучення адвоката дитині, яка є підозрюваною чи обвинуваченою у кримінальному правопорушенні, слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд виносять постанову/ухвалу, яку направляють до регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Які адвокати залучаються системою БПД для представництва та захисту інтересів дітей і чому їхні послуги безоплатні

Інститут адвокатури в Україні закріплений Конституцією. Зокрема, гарантується незалежність адвокатури. Адвокати можуть працювати як самостійно, так і в адвокатських обʼєднаннях. Займаючись приватною юридичною практикою, вони на власний розсуд обирають справи і клієнтів, з якими бажають працювати.

Водночас на державному рівні вирішено надавати окремим категоріям осіб, зокрема дітям, адвокатську допомогу за кошти з Державного бюджету України.

Це означає, що для клієнта послуга є безоплатною, а адвокат отримує гроші за свою роботу від держави — на підставі контракту або договору із системою БПД.

  • Отже, не існує «платних» та «безплатних» адвокатів — різниця лише у способі оплати їхніх послуг.

 

Нагадуємо, що Сторожинецьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сторожинець, вул. О. Кобилянської, 2. Серед основних послуг: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень,  доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, надання допомоги у забезпечені доступу до вторинної правової допомоги.

Прийом громадян здійснюється у робочі дні з 8.00-17.00 год. Поспілкуватися зі спеціалістами можна за допомогою Skype зв’язку, просто внесіть до списку контактів електронне ім’я відділу: «Сторожинецьке бюро правової допомоги» або логін бюро «storozhynetske@legalaid.cv.ua», а також за телефоном 2-28-99.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правничої допомоги, можна отримати за єдиним номером цілодобової телефонної лінії безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.