Податківці Буковини встановлюють факти реалізації товару через Інтернет без застосування ПРРО/РРО та ведення підприємницької діяльності без державної реєстрації

Працівниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Чернівецькій області з метою протидії  нелегальному ринку обігу товарів на постійній основі здійснюється моніторинг та аналіз інформації, розміщеної на доступних сайтах суб’єктів господарювання, які здійснюють продаж товарів через мережі Інтернет.

Так, нещодавно у ході проведення дослідження за дотриманням вимог законодавства суб’єктів господарювання у частині проведення розрахункових операцій, на сайті інтернет-магазину було зроблено замовлення товару для дому. При отриманні замовлення, встановлено прізвище, ім’я та по-батькові ФОП. Також встановлено,  що зазначений СГ зареєстрував ПРРО ще в січні 2022 року, який від дати реєстрації та на даний час не використовувався. До даного платника будуть застосовані фінансові санкцій за порушення вимог п. 1 ст. 3 Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР  «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Крім того, при здійсненні наступного замовлення через сайт інтернет-магазину, було виявлено, що діяльність здійснюється фізичною особою, яка не зареєстрована як підприємець. Фізична особа отримала за реалізовані товари кошти через картку фінансової установи. В зв’язку із тим, що дана фізична особа відсутня за місцем реєстрації, податківці надіслали зібрані матеріали на адресу одного з підрозділів Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області, для встановлення місцезнаходження та притягнення до адміністративної відповідальності відповідно до ст.164 КУпАП даної фізичної особи.

Податківці вкотре нагадують громадянам про необхідність реєстрації суб’єктами господарювання у випадку здійснення системної господарської діяльності з продажу товарів (надання послуг).

Платникам податків, які зареєстровані та здійснюють діяльність за допомогою інтернет магазинів, – про необхідність застосування РРО/ПРРО при продажі товарів та видачі відповідних розрахункових документів.

Понад 101 млн грн отримали місцеві бюджети від реалізації підакцизних товарів

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області повідомили, що за підсумками трьох кварталів 2023 року суб’єкти господарювання Буковини сплатили 88,8 мільйони гривень акцизу з роздрібної торгівлі підакцизних товарів, це на 4,4 мільйони гривень більше від запланованого показника.

Крім того, за 9 місяців 2023 року до бюджету надійшло 12,6 мільйонів гривень за придбані ліцензії на торгівлю алкоголем, тютюном та на реалізацію пального.

У податковому відомстві області наголошують, що вся підакцизна продукція – алкоголь, цигарки та пальне, повинна реалізовуватися оптом та вроздріб лише за наявності ліцензії на такий вид діяльності.

Крім того, серед умов, які вказують на те, що алкоголь  і тютюнові вироби відповідають стандартам якості та реалізуються з дотриманням вимог закону, – марка акцизного податку встановленого зразка на кожній одиниці продукції.