Державна служба України з питань праці, у рамках реалізації превентивних заходів, націлених на належне дотримання роботодавцями так працівниками безпеки та гігієни праці, надає інформаційне роз’яснення, як попередити випадки інфікування гепатитом А на робочих місцях у трудових колективах.
Що таке гепатит А?
Гепатит А – інфекційне захворювання печінки, яке спричиняється вірусом гепатиту А (HAV).
Захворювання за ступенем тяжкості варіює від легкого захворювання, що триває 1-2 тижні, до тяжкого, що призводить до інвалідності. яка триває кілька місяців.
Інфекція гепатиту А не викликає хронічного захворювання печінки і рідко призводить до летального результату. Однак може спричинити гостру печінкову недостатність, яка часто є летальною.
Чи є гепатит А професійною проблемою?
Зазвичай гепатит А не є професійним захворюванням. Але недотримання правил особистої гігієни може призвести до інфікування під час виконання трудових обовʼязків працівниками, котрі контактують із зараженою їжею, водою, тваринами, людьми.
Зокрема, працівники харчової промисловості можуть опинитися під загрозою інфікування, якщо вони контактуватимуть із зараженою їжею чи водою. Працівники з активним вірусним гепатитом А не повинні готувати їжу для інших.
Медичні працівники не вважаються групою підвищеного ризику для інфікування гепатитом А, якщо вони дотримуються стандартних процедур інфекційного контролю.
Як можна запобігти гепатиту А на робочому місці?
Профілактика гепатиту А на робочому місці базується на належній гігієні та санітарії.
Поширення гепатиту А можна зменшити шляхом: наявності достатніх запасів безпечної питної води; – належного очищення або видалення стічних вод; дотримання правил особистої гігієни, зокрема регулярне миття рук; уникнення спільного використання речей, наприклад рушників.
Ретельне миття рук є надзвичайно важливим для запобігання захворюванням. Працівники повинні бути проінформовані про використання, за потреби, відповідного захисного одягу та про його регулярну заміну. Їх також потрібно поінформувати про необхідність частого миття рук перед їжею, питтям або курінням.
Які симптоми гепатиту A?
Троє з чотирьох інфікованих вірусом гепатиту А мають симптоми.
Коли симптоми розвиваються, вони включають лихоманку, втому, втрату апетиту, нудоту, біль у животі, темну сечу та пожовтіння шкіри та очних яблук (жовтяниця).
У дорослих ознаки та симптоми проявляються частіше, ніж у дітей.
Інфіковані особи можуть поширювати вірус за 2 тижні до появи симптомів і до 2 тижнів після зникнення симптомів.
Інфікована людина, котра не має симптомів, теж може поширювати вірус.
Докладно – як запобігти гепатиту А на робочому місці – на інформпорталі Держпраці: https://www.pratsia.in.ua/safe_work.php