До місцевих бюджетів Буковини платники сплатили понад 167,6 мільйонів гривень податку на нерухоме майно

За десять місяців 2023 року буковинські платники сплатили до місцевих бюджетів понад 167,6 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Порівняно з сумою податку, що була перерахована казни за аналогічний період минулого року, нинішні надходження зросли майже на 80 млн грн. Про це повідомляють у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

Відтак із загальної суми плати за нерухомість, юридичні особи сплатили до бюджету 98,4 млн грн, а фізичні особи – 69,2 млн грн. При цьому в обох категорій платників є позитивна динаміка порівняно з показниками минулого року. За десять місяців цього року юридичні особи сплатили на  39,5 млн грн більше та громадяни на 40,4 млн грн більше.

В податковій службі нагадують, що податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачують фізичні та юридичні особи, які є власниками житлової та нежитлової нерухомості. Громадяни в поточному році сплачують податок на нерухомість за об`єкти, що були у володінні в 2022 році. Юридичні особи самостійно визначають суму податку до сплати у декларації та сплачують податок за 2022 рік.

Також податківці наголошують, громадяни-власники об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, можуть уточнити суму нарахованих платежів безпосередньо в ЦОПі податкової служби за місцем своєї реєстрації або за допомогою «Електронного кабінету платника» в меню «Стан розрахунків з бюджетом» розділ «Допомога» https://cabinet.tax.gov.ua/.

Застосування РРО/ПРРО, при користуванні  продавця послугами кур’єрів

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що відповідно до норм Закону України від 06.07.1995 №265/95 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», не допускається формування фіскального касового чека пізніше ніж відправка товару за умови використання послуг експедитора та/або логістичної компанії.

Звертаємо увагу, що експедитор не приймає від споживача післяплату за поштове відправлення у своєму відділенні, а так само як і продавець товарів отримує кошти за послуги за допомогою фінансового посередника, який по факту є третьою стороною відносин, не пов’язаних з купівлею-продажем товарів і надає аналогічні послуги як продавцю товарів, так і експедитору. Крім того, небанківський фінансовий посередник зобов’язаний видавати фіскальні касові чеки на переказ коштів, як окрему операцію, в межах своєї ліцензованої господарської діяльності та отримує за це комісійну винагороду. Водночас, відповідно до умов договорів, які пропонують суб’єктам господарювання кур’єри (перевізники), застосування РРО/ПРРО продавцем товарів не є обов’язковим, оскільки кур’єр від свого імені приймає післяплату від одержувачів відправлень та видає розрахунковий документ про її приймання безпосередньо при передачі відправлення покупцю. У такому випадку продавець зобов’язаний вкласти у посилку лише видаткову накладну (інший документ), яка буде свідчити про походження товару. Відтак, доставлений через кур’єра товар не вважається проданим в кредит або з розстроченням платежу, а відповідно застосування підприємцем РРО/ПРРО не є обов’язковим, оскільки розрахунковий документ про приймання післяплати видає працівник кур’єрської служби безпосередньо при передачі відправлення покупцю. Натомість суб’єкт господарювання зобов’язаний вкласти у посилку видаткову накладну (інший документ), яка буде свідчити про походження товару.

Детальніше за посиланням: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/698377.html