Скільки днів працюємо та відпочиваємо у грудні 2023 року

Згідно зі статтею 73 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП),  25 грудня є святковим днем – Різдво Христове.

Проте, відповідно до частини шостої статті 6 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», в період дії воєнного стану не застосовуються норми статей КЗпП щодо святкових днів, а також щодо тривалості  роботи напередодні святкових  днів.

Тому на кількість днів відпочинку працівників у грудні 2023 року Різдво Христове не вплине.

 

                                           Норма тривалості робочого часу у грудні 2023 року

          Отже, норма тривалості робочого часу у грудні 2023 року при 40-годинному робочому тижні становитиме 168 годин.

  • Кількість робочих днів у грудні 2023 року – 21.
  • Кількість днів, робота в які не проводиться – 10, із них святкових днів – 0.
  • Вихідних днів – 10.
  • Днів, що передують святковим та неробочим – 0.

ЩОРІЧНІ ВІДПУСТКИ: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

         Звертаємо увагу! За рахунок власних коштів роботодавці можуть встановити додатковий вихідний день для своїх працівників задля святкування Різдва Христового. Для цього видається наказ про зміну режиму роботи.

 

        Прийнято закон про нові правила відпусток в умовах воєнного стану та після нього

     Верховна Рада проголосувала за проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» (від 22.11.2023 р. № 8313), внесений до парламенту групою народних депутатів, серед яких голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Г. Третьякова. Розповімо про ключові новації, які передбачає законопроєкт №8313.

Військовослужбовці, яких буде звільнено з військової служби, після демобілізації зможуть оформити двомісячну оплачувану з держбюджету України відпустку.

Особа, яка займається творчістю, хоче написати книгу або наукову роботу, вирушити на гастролі з метою благодійної діяльності, зможе оформити творчу відпустку, правила щодо якої повинні передбачити у колективному договорі. Також порядок та умови надання відпусток для підготовки та участі в спортивних змаганнях буде регулюватися трудовим та/або колективним договором.

       Відпустка при народженні дитини повинна буде надаватися в чітко визначений термін – не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, така відпустка може бути надана після отримання відповідного рішення суду.

Щорічну відпустку може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів, не тільки на прохання працівника, але й за такої необхідності у роботодавця. При цьому поділ щорічної відпустки має бути відображений у графіку відпусток, який погоджується із профспілками.

Загальний максимальний строк надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин хочуть збільшити з 15 до 30 календарних днів на рік.

У період дії воєнного стану роботодавець зможе відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, до виконання робіт, виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення).

Також передбачено виключення педагогічного та науково-педагогічного персоналу із переліку осіб, за якими під час проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, зберігається попередній середній заробіток.