Для уникнення штрафів буковинські податківці радять проводити розрахунки через РРО/ПРРО без порушень

Фахівці податкової служби Буковини підкреслюють, що сумлінне виконання вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» усуває ризики, що можуть стати підставою для проведення фактичних перевірок.

За словами податківців у них на особливому контролі представники бізнесу які ігнорують застосування РРО/ПРРО  і не фіскалізують свої розрахунки. Детальним аналізом виторгів за грудень 2023 року встановлено, що 40 відсотків  користувачів РРО/ПРРО не проводили розрахунки через них. Таким бізнесменам слід очікувати контрольно – перевірочні заходи.

Уже від початку січня 2024 року співробітниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту проведено 22 фактичні перевірки, загальна сума очікуваних фінансових санкцій складає 5,1 млн грн. З них, левова частка штрафів нарахована 8 суб’єктам господарювання, які здійснювали торгівлю складними побутовими товарами без застосування РРО/ПРРО – 4,9 млн грн.

Також, в ході перевірок встановлено 2 випадки надання транспортних послуг таксі без державної реєстрації. Відповідно на порушників було складено протокол про адміністративне правопорушення, відповідно до ст 164 КПуАП, провадження господарської діяльності без державної реєстрації, яка передбачає накладення штрафу від 17 тис грн до 34 тис грн.

У податковому відомстві Буковини  нагадують з 1 жовтня 2023 року для бізнесу знову запрацювали штрафи за незастосування касових апаратів (РРО/ПРРО).

Також громадянам слід знати про можливість в будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці повідомляти податкову службу через чат-бот «StopViolationBot» у месенджері Telegram про відомі факти порушень законодавства, в тому числі незастосування РРО/ПРРО та невидачу відповідних розрахункових документів.

Податківці закликають буковинських покупців вимагати  фіскальний чек за кожну покупку, оскільки саме чек підтверджує, що ця сума включена до оподатковуваного доходу.

За рахунок боржників територіальні громади області недоотримали майже 163,1 мільйонів гривень податку за нерухоме майно та плати за землю (орендної плати)

Про це інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Та закликають платників області по можливості погасити всі борги зі сплати податків: особливо це стосується майнових податків – плати за землю та податку на нерухомість.

Так, сума податкового боргу до бюджету перевищила 489 млн грн – значні суми складають майнові податки: з них 107,9 млн грн плати за землю та орендної плати за землю та майже 55,2 млн грн податку на нерухоме майно. Також значна сума боргу з податку на доходи фізичних осіб – 53,4 млн грн.

Кожному боржнику необхідно зважати і на те, що наявність податкового боргу це неотримані фінансові надходження, насамперед на оборонні видатки та фінансування державних соціально-економічних програм. І для того, щоб надавати країні ресурс для стійкості потрібно погасити заборгованість перед бюджетами.

Також у відомстві звертають увагу буковинців на те,  які негативні наслідки несплати податкового боргу можуть очікувати і самих платників: штраф за несплату/несвоєчасну сплату і пеня; поява в податківців права податкової застави; арешт майна і рахунків; стягнення грошових коштів на банківських рахунках, а також готівки та/або примусова реалізація майна, що перебуває в податковій заставі — якщо податковий борг платник не погасить добровільно; анулювання статусу платника Єдиного податку; відмова в реєстрації платником Єдиного податку (для будь-якої з груп); обмеження для ФОП і посадових осіб підприємств-боржників щодо виїзду за кордон; кримінальна відповідальності за умисне ухилення від оподаткування. Так, до органів Державної виконавчої служби передано на  виконання вимог на суму  176,7 млн грн.

З метою недопущення виникнення податкового боргу чи вчасного погашення існуючого, податківці рекомендують платникам податків, як фізичним, так і юридичним особам, отримати інформацію про суму заборгованості, вид податку та підстави виникнення податкового боргу скориставшись сервісом – Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua).

Здійснити звірку розрахунків можна і в Центрі обслуговування платників податків за місцем реєстрації платника, або через мобільний застосунок від ДПС «Моя податкова» (Застосунок можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS).

Також, для уточнення інформації про податкові борги та отримання консультацій можна звертатися до фахівців управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій області за телефонами: 0372(545635); 0372 (545015). Фахівці зорієнтують у способах погашення та умовах відстрочення, у тому числі під час дії воєнного стану.

Звертаємо увагу, що боржники зі сплати податкових платежів є в усіх територіальних громадах.

Довідка: Перелік боржників зі сплати місцевих податків станом на 01.01.2024 р. розміщено за посиланням:  https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/arhiv/747540.html