У січні 2024 року платники Буковини  спрямували до казни майже 34,9 млн грн плати за землю

В Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що у січні  2024 року власники землі та землекористувачі сплатили до бюджетів громад Буковини понад 34,9  млн гривень земельного податку. Дана сума надходжень земельного податку перевищила  минулорічні показники на 8 млн грн.

Відповідно до розподілу 25,8 млн грн земельного податку до місцевої казни сплатили юридичні особи, решта – 9,1 млн грн плати за землю надійшло від землевласників та землекористувачів – фізичних осіб.

У податковій службі наголошують, плата за землю – це місцевий податок у складі податку на нерухоме майно, яка є обов’язковою і запроваджується сільськими, селищними, міськими радами та радами об’єднаних територіальних громад та в повному обсязі зараховується до відповідних місцевих бюджетів.

Та закликають всіх суб’єктів господарювання та громадян своєчасно виконувати свої податкові зобов’язання, адже свідома сплата податку за землю – важливий внесок для наповнення місцевих бюджетів.

Деклараційна кампанія – 2024: подання декларації про майновий стан і доходи репетиторами

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що Деклараційна кампанія – 2024 триває. Декларування доходів пов’язано із виконанням фізичними особами-платниками податку на доходи фізичних осіб вимог ст. 67 Конституції та норм Податкового кодексу. Якщо упродовж 2023 року учителі, викладачі тощо надавали репетиторські послуги учням, студентам або дошкільнятам, при цьому не були зареєстровані суб’єктами підприємницької діяльності, вони зобов’язані задекларувати свої доходи.

На сьогоднішній день, до репетиторських належать послуги з виконання контрольних, курсових, дипломних робіт, підготовка дітей до школи, незалежного тестування, вступу до навчальних закладів, навчання з будь-яких предметів, тощо.

Таким чином громадяни, які отримували упродовж 2023 року такі неоподатковані доходи, у обов’язковому порядку мають подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. Після чого сплатити до бюджету нарахований податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір у розмірі 1,5%.

Нагадаємо, що декларацію про доходи можна подати особисто платником або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, або відправити до податкової засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством.

Додамо, що виконати свій конституційний обов’язок: задекларувати доходи,  потрібно до 01 травня 2024 року.