За чотири місяці 2024 року буковинський бізнес сплатив до держбюджету майже 424,2 мільйони гривень ПДВ

Про це інформує в.о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Теодозія Чернецька. Загалом надходження податку на додану вартість у січні – квітні 2024 року перевищують надходження відповідного періоду 2023 року на 158,9 млн грн.

Щодо стану бюджетного відшкодування, то за чотири місяці 2024 року в області бюджетне відшкодування декларують 87 платників податку на додану вартість, з них (75 юридичні особи та 12 фізичних осіб – підприємців). Впродовж січня – квітня 2024 року ними задекларовано майже 199,6 млн грн, торік за аналогічний період ця сума складала 158,1 млн грн.

Теодозія Юріївна акцентує, що за цей період 81 суб’єкт господарювання отримали відшкодування податку на додану вартість з бюджету грошовими коштами у сумі 213,9 млн грн, що більше як у січні – квітні 2023 року на 8 відсотків.

Разом з тим, впродовж січня – квітня 2024 року упереджено в 13 платників неправомірного відшкодування податку на додану вартість майже на 9,5 млн грн.

Також зменшено від’ємне значення об’єкту оподаткування у 16 платників на майже 3,3 млн грн.

 

ДПС Буковини: власників нерухомості, землевласників та землекористувачів закликаємо погасити податкові борги за минулий рік

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертаються до власників житлової нерухомості (квартири площею понад 60 кв.м, будинки площею понад 120 кв.м, будинок + квартира площею понад 180кв.м), власників нежитлової нерухомості, землевласників та землекористувачів провести звірку з податковою службою, щоб вияснити чи не рахується податковий борг зі сплати податку на нерухомість, земельного податку та орендної плати за землю.

Загалом платники Буковини на початок травня 2024 року заборгували податку на нерухоме майно 77,4 млн грн. та плати за землю (орендна плата) – 112 млн грн.

Оскільки згідно норм ПКУ на податковий борг сума якого не перевищує 3060 гривень податкова вимога не надсилається. Відповідно не всі боржники знають про борг – борг накопичується і відповідно негативно впливає як на надходження податків до бюджетів так і може призвести до виникнення права податкової застави на майно боржника.

Платники податків можуть отримати інформацію про суму заборгованості, вид податку та підстави виникнення податкового боргу скориставшись сервісом – Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua/).

Також, для уточнення інформації про податкові борги можна звернутися до фахівців в Центрах обслуговування платників при податкових інспекціях, або до управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій області за телефонами: 0372(545635) ; 0372 (545015).

Крім того, інформацію про наявність у себе податкового боргу можна перевірити і в територіальних громадах.

 

Понад 358,4 млн грн єдиного податку сплатили до місцевих бюджетів буковинські платники

За чотири місяці 2024 року суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевих бюджетів Буковини понад 358,4 млн грн єдиного податку. Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження зросли на 103,5 млн грн. Про це повідомила в.о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Теодозія Чернецька.

Значна частка сплаченого податку – внесок приватних підприємців. За чотири місяці вони сплатили 294,4 млн грн єдиного податку, що на 96 млн грн більше, ніж за відповідний період 2023 року.  Юридичні особи – «спрощенці» третьої групи перерахували до місцевих бюджетів 42 млн грн єдиного податку, а це на 6,2 млн грн більше ніж у минулому році. Ще 22 млн грн перерахували місцевих бюджетів сільськогосподарські товаровиробники, що на 1,4 млн грн більше ніж торік – деталізує Теодозія Юріївна.

Та нагадує, що єдиний податок є другим за розміром платежем, що формує доходи місцевих громад і поступається за обсягами лише податку на доходи фізичних осіб.

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: cv.press@tax.gov.ua  (для листування зі ЗМІ)