Платники Буковини заборгували єдиного соціального внеску майже 220,4 мільйони гривень

Про це повідомив заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк. Та зазначив, що вся система пенсійних виплат тримається на сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування мільйонів українців, і хоч під час військового стану деякі категорії фізичних осіб – підприємців мають право не сплачувати ЄСВ з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, тож посадовець закликав платників які проводять діяльність сплачувати не менше мінімального розміру ЄСВ — 1760 грн на місяць та погашати борги які виникли ще до початку військової агресії.

За словами Миколи Васильовича упродовж січня – квітня 2024 року платники погасили заборгованість з ЄСВ на суму 6,6 млн грн. На виконання до органів ДВС фахівці служби передали вимоги про стягнення (недоїмки) з ЄСВ на 179 млн грн і щоб не потрапити до так званих «списків» на примусове стягнення боргів необхідно самостійно сплатити суми ЄСВ.

Платникам, які мали заборгованість до 1 березня 2023 року необхідно враховувати, строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з ЄСВ не застосовується і після закінчення воєнного стану прийдеться сплатити всю суму заборгованості.

Про борги з ЄСВ платник може дізнатися кількома способами. Найперше – отримати інформацію скориставшись сервісом – Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua), або через мобільний застосунок від ДПС «Моя податкова» (Застосунок можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS).

Ще можна здійснити звірку розрахунків у Центрі обслуговування платників податків за місцем своєї реєстрації, або звернутися до фахівців управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій області особисто чи за телефонами: 0372(545635); 0372 (545015). Фахівці зорієнтують у способах погашення та умовах відстрочення, у тому числі під час дії воєнного стану.

 

З початку 2024 року платниками Буковини до зведеного бюджету спрямовано понад 1,5 млрд грн ПДФО

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області зазначають, зі своїх доходів буковинські платники сплатили до бюджетів всіх рівнів понад 1,5 млрд грн ПДФО. Порівняно із аналогічним періодом минулого року надходження зросли на  273,0 млн гривень.

Зокрема, до місцевих бюджетів забезпечено надходження ПДФО у сумі понад 1074,7 млн гривень. До державного бюджету перераховано майже 453,7 млн грн ПДФО.

Податківці нагадують, що податок на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) є основним дохідним джерелом наповнення місцевих бюджетів.

Відтак, у структурі місцевих надходжень він займає позицію лідера – 60 відсотків від загальної суми інших податків і зборів. Що стосується державного бюджету, то питома вага ПДФО в загальній сумі надходжень становить 26,23 відсотка.

У податковому відомстві наголошують, роботодавець, що виплачує доходи у вигляді заробітної плати, є особою, відповідальною за нарахування, утримання і сплату (перерахування) до бюджету ПДФО.

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: cv.press@tax.gov.ua  (для листування зі ЗМІ)