Теодозія Чернецька: інформація буковинцям для роздумів про переваги оформлення трудових відносин та ризики незадекларованої праці в умовах воєнного стану

В.о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Теодозія Чернецька розповідає, що зараз велику увагу податкова служба приділяє виведенню з тіні доходів, які частина буковинців одержує в «конвертах».

Крім наповнення дохідної частини бюджету детінізація найманих працівників та легалізація заробітної плати покликана також сприяти підвищенню рівня соціальної захищеності громадян.

Теодозія Юріївна робить акцент, що для продовження війни з агресором держава потребує значних фінансів, а ціна тіньової зайнятості та виплати заробітної плати в «конвертах» чимала – бюджет втрачає мільйони несплачених податків.

Кожен буковинець може підрахувати, що лише при тіньовій виплаті мінімальної заробітної плати (8000 грн.) одному найманому працівнику бюджет втрачає 1440 грн податку на доходи фізичних осіб та 120 грн військового податку.
Наступне – і це необхідно визнавати кожному буковинцю, що зовсім не патріотично ухилятися від сплати податків, які направляються на утримання Збройних Сил України та наповнення бюджетів громади де працює даний роботодавець.

Також, немаловажний ризик присутній і для кожного найманого працівника – при тіньовій виплаті доходів не сплачується єдиний соціальний внесок і відповідно немає соціальної захищеності. Ще необхідно чітко запам’ятати, що зарплата в конвертах існує, а виплата пенсії, лікарняних та інших соцвиплат ні.

Звичайно, всі розуміють – продовжує керівниця – у більшості випадків методи боротьби з тіньовою зайнятістю, які застосовуються податківцями не завжди на 100 відсотків ефективні. Але оскільки всі ці речі (роз’яснювальні заходи, особисті зустрічі та наостанок і перевірки) працюють в комплексі і їх неможливо вирішити без двобічного руху (платники і контролери) то у червні 2024 року спільно з Держпраці розпочато інформаційну кампанію щодо переваг оформлення трудових відносин та ризиків незадекларованої праці в умовах воєнного стану.

Тим самим податківці докладають максимум зусиль для ефективного проведення всіх заходів, як роз’яснювальних так і контрольно – перевірочних та розраховують, що серед буковинців утвердиться атмосфера розуміння того, що ухилення від сплати податків – це предмет правопорушення (адміністративного чи кримінального) і відповідно надходження «зарплатних податків» будуть адекватні отриманим доходам.

Довідка:

За п’ять місяців 2024 року буковинці сплатили до бюджету 1 млрд 983,8 млн грн податку на доходи фізичних осіб, 2 млрд 639,8 млн грн єдиного соціального внеску та 170,6 млн грн військового податку.

Платник може отримати витяг про стан розрахунків з бюджетом через Е-кабінет

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що для отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетом платник може скористатися сервісом «Електронний кабінет» https://cabinet.tax.gov.ua/

Відтак, меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету надає можливість платникам податків створити, підписати та надіслати запит щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС за формою «F/J1300203».

Через певний час користувач отримує Витяг щодо стану розрахунків з бюджетом, який можна переглянути та завантажити у режимі «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.