На сайті ДПС функціонує електронний сервіс «Калькулятор для обчислення сум податку за нерухомість та плати за землю»

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що на сайті ДПС України діє електронний сервіс «Калькулятор обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з фізичних осіб»: https://tax.gov.ua/calculator/realty  та «Калькулятор обчислення плати за землю з фізичних осіб»: https://tax.gov.ua/calculator/land

Для визначення ставки податку (грн): мінімальна заробітна плата (станом на 1 січня року, за який розраховується податок) множиться на відповідну ставку податку, встановлену місцевою радою, а отриманий показник на кількість метрів квадратних нерухомості. (На 1 січня 2023 року МЗП складала  6700 грн, на 1 січня 2024 року МЗП складає 7100 грн)

Разом з тим, у податковому відомстві звертають увагу, за наявності у власності платника податку об’єкта(об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної особи – платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

За допомогою  сервісу «Калькулятор обчислення плати за землю з фізичних осіб» Ви можете швидко та просто визначити розмір плати за землю з фізичних осіб (земельного податку та орендної плати за землю державної та/або комунальної власності).

На вебпорталі ДПС розміщено адреси, контактні телефони та графік роботи центрів обслуговування платників

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу, що інформацію щодо адрес, контактних телефонів та режиму роботи центрів обслуговування платників розміщено: у відкритій частині Електронного кабінету https://cabinet.tax.gov.ua у розділі «Прес-центр»/Контакти (обрати відповідний регіон); на офіційному вебпорталі ДПС https://www.tax.gov.ua  у банері «Центри обслуговування» (обрати відповідний регіон).

Контактна інформація головних управлінь ДПС в областях, м. Києві розміщена на офіційному вебпорталі ДПС https://www.tax.gov.ua/  у банері «Територіальні органи» (обрати відповідний регіон)/Контакти.

Платники Чернівецької області від початку року сплатили майже 2 млрд 639,8 млн грн єдиного соціального внеску

Як повідомила в.о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Теодозія Чернецька сплата єдиного соціального внеску за п’ять місяців 2024 року порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшилася на 16,1 відсоток або на 365,8 млн грн і складає 2 млрд 639,8 млн грн.

Теодозія Юріївна наголошує роботодавцям та представникам підприємництва, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – є джерелом наповнення фондів соціального страхування, з яких здійснюються виплати пенсій, забезпечуються соціальні гарантії на випадок безробіття, нещасних випадків на виробництві чи професійних захворювань.

А гарантією надходження в повному обсязі цього внеску до бюджету – є детінізація доходів та легальна зайнятість, тобто включення до оподаткування всієї суми отриманих доходів та належне оформлення найманих працівників.

Теж, керівниця податкового відомства нагадує платникам єдиного соціального внеску, що до страхового стажу зараховується лише той період підприємницької діяльності чи роботи найманим працівником за який сплачено страхові внески у сумі не меншій, ніж мінімальний та просить враховувати, що несплата внеску призводить до втрати страхового стажу, необхідного для призначення пенсійних виплат у майбутньому.

 З 1 квітня 2024 року мінімальний страховий внесок  становить 1760 гривень  (МПЗ 8000*22%).

 

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: cv.press@tax.gov.ua  (для листування зі ЗМІ)