В умовах війни та вимушеної міграції мільйонів українців за кордон чимало наших співгромадян на чужині стають батьками та стикаються з питанням визначення громадянства дитини.

Попри відому для багатьох країн практику автоматичного надання громадянства дітям  іноземців за  правом народження, для держави Україна  такі малята залишаються нашими громадянами. Адже в українському законодавстві громадянство особи пов’язується насамперед із громадянством батьків чи одного з них на момент народження.

Положення статті 7 нині чинного Закону України «Про громадянство України» від 18.01.2001 застосовуються до осіб, які народилися після 1 березня 2001 року. Відповідно норм цього Закону особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України.

Тож місце народження особи не впливає на можливість набуття громадянства України: особа набуває громадянство України незалежно від того, народилася вона на території України чи за її межами.

Для набуття громадянства України один із батьків чи законний представник дитини можуть звернутися із заявою про набуття нею громадянства України за народженням до територіального підрозділу ДМС України за місцем проживання.

Після прийняття рішення про набуття громадянства України заявник отримує Довідку про реєстрацію особи громадянином України, яка подається для оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Управління ДМС у Чернівецькій області