Змінили адресу проживання чи прізвище – подайте заяву за формою 5-ДР

У Головному управлінні  ДПС у Чернівецькій області нагадують, що в разі зміну адреси проживання або прізвища необхідно повідомляти податкову службу шляхом подання заяви 5-ДР, повідомляють.

Насамперед, це потрібно самому платнику податків, адже у випадку нарахування йому податку на нерухомість, земельного чи транспортного податків, платник може не отримати відповідного повідомлення рішення – податкова, не маючи нової інформації, надішле його за старою адресою платника. А в цьому випадку слід пам’ятати, що неотримання повідомлення-рішення не означає, що податок не потрібно сплачувати. Більше того, після закінчення граничного терміну (не пізніше 60 календарних днів) у громадянина виникне податковий борг, а відтак пеня та штрафні санкції.

Тож у податковій службі області радять громадянам, у яких відбулись зміни в облікових даних, впродовж місяця подати до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації заяву за формою 5ДР. Таку заяву платник може подати як особисто, так і в електронному вигляді через Електронний кабінет платника.

Обов’язок подати заяву за формою 5ДР, також мають і особи, які переселилися з тимчасово окупованих територій, а також внутрішньо переміщені особи. Вони зобов’язані визначити свою нову податкову адресу та подати заяву за формою № 5ДР або ж № 5ДРП (для осіб, які обліковуються в органах податкової служби за номером та серією паспорта) та відповідно пред’явити документ, що посвідчує особу, а також довідку.

 

Інформаційні пам’ятки, листівки та брошури від податкової служби розміщені на сайті

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області повідомляють, що про зміни законодавства, а також відповіді на актуальні запитання, які надходять від платників, відображаються в інформаційних брошурах та пам’ятках.

З електронною версією пам’яток та брошур можна ознайомитись на офіційному веб-порталі Головне управління ДПС у Чернівецькій області» у рубриці «Інформаційні матеріали» за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/

 

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: cv.press@tax.gov.ua  (для листування зі ЗМІ)