Державна установа «Чернівецький обласний центр контролю та профілактики  хвороб Міністерства охорони здоров’я України» (надалі – Центр) висловлює свою повагу та інформує про наступне.
         Психічне (ментальне) здоров’я
 – це стан психічного благополуччя, яке дозволяє людям справлятися з життєвими стресами, реалізовувати свої здібності, навчатися й працювати, а також робити внесок у життя суспільства. Це невід’ємний компонент здоров’я та благополуччя, який є основою нашої індивідуальної та колективної здатності ухвалювати рішення, будувати стосунки та формувати світ, у якому ми живемо. Психічне здоров’я – основне право людини. І це має вирішальне значення для особистого, суспільного та соціально-економічного розвитку. Вторгнення російських військ з повномасштабними воєнними діями на значній частині території України з перших днів зумовило негативний вплив на фізичне і психічне здоров’я усіх прошарків населення.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожна восьма людина у світі живе з психічними розладами, які можуть вплинути на їхнє фізичне здоров’я, їхнє благополуччя, те, як вони взаємодіють з іншими людьми, а також на їхні засоби для існування. Психічні розлади також зачіпають дедалі більше підлітків і молоді.

Психічне здоров’я має вплив на нашу працю та стосунки. Якість стосунків та атмосфери на робочому місці впливає на наше психічне здоров’я та якість життя в цілому.

На даний час є достатньо онлайн ресурсів щодо підтримки ментального здоров’я, зокрема:

  1. Сайт “Ти як?” https://www.howareu.com/
  2. Сторінка “Ти як?” у Фейсбуці -https://www.facebook.com/howareu.program
  3. Сайт ЦГЗ https://phc.org.ua/
  4. Сайт МОЗ https://moz.gov.ua/
  5. Психічне здоровʼя для України https://www.mh4u.in.ua/about/
  6. Психологічна допомога. База пошуку психологів України https://psyhelp.com.ua/
  7. Координаційний центр з психічного здоровʼя КМУhttps://mentalhealthua.org/ecosystem/treninhy-ta-navchannia
  8. Психологічна підтримка «Розкажи мені» https://tellme.com.ua/
  9. Сайт «Розмова» https://www.rozmova.me/
  10.  Платформа онлайн-психотерапії «Тритфілд» https://www.treatfield.com/