Служба зайнятості спільно з Агентством ООН у справах біженців (УВКБ ООН) організували комунікаційний майданчик «Гранти та інші можливості для самореалізації та розвитку». На захід запросили і внутрішньо переміщених осіб, щоб люди, які знайшли прихисток у Чернівецькій області, могли інтегруватися у нову громаду.

Директорка Чернівецького обласного центру зайнятості Любов Кожолянко зазначає: «Нині діє низка державних програм, які супроводжує служба зайнятості, це грантові – «Власна справа» та «Грант для ветеранів та членів їхніх родин, а також компенсаційні – для роботодавців, зокрема за облаштування робочих місць працевлаштованих людей з інвалідністю, за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб тощо. До прикладу, від початку дії грантових програм у Чернівецькій області понад 700 представників бізнесу отримали позитивні рішення, зокрема – 29 переселенців. І цей бізнес працює та розвивається».

Катерина Савицька, голова Польового офісу УВКБ ООН (Чернівці), зауважила: «Пріоритетом для УВКБ ООН є підтримка економічної інклюзії для полегшення доступу до гідної роботи та можливостей підприємницької діяльності для вразливих верств населення в Україні, включаючи внутрішньо переміщених осіб, тих, хто повертається, та осіб без громадянства. Співпраця з місцевими центрами зайнятості в областях є частиною територіального підходу, включає і співпрацю з широким колом відповідних зацікавлених сторін. Підтримка такого заходу в Чернівцях спрямована на полегшення економічних можливостей для ВПО, осіб, які повертаються, та осіб без громадянства в цій області».

У комунікаційному майданчику взяли участь досвідчені підприємці та початківці. Працювали дві платформи, на яких можна було дізнатися деталі створення бізнес-плану, подання документів, умови грантових програм, які супроводжує служба зайнятості тощо, а також про недержавні грантові проєкти та регіональні програми підтримки бізнесу.

Неля Малько, виконавчий директор «Агенції розвитку громад Буковини» розповіла про недержавні грантові програми для бізнесу та зосередила увагу на типових помилках. Також підприємці мали можливість ознайомитись із регіональними програмами підтримки бізнесу, про які детально поінформував Ігор Романчук, заступник начальника управління – начальник відділу розвитку торгівлі та підприємництва управління промисловості та підприємництва Чернівецької обласної військової адміністрації.