Звернення до роботодавців та працівників трудових колективів Буковини про хід інформаційної кампанії Держпраці

Сьогодні начальниця Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Південно-Західне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці Lina Koreva звернулася до роботодавців та працівників трудових колективів Буковини зі зверненням про хід інформаційної кампанії «Виходь на світло», націленої на подолання неофіційної праці.

Звернення до суб’єктів господарювання відбулося через інформаційні платформи Чернівецької обласної військової адміністрації.

У зверненні, зокрема, мовиться:

“Шановні роботодавці Чернівецької області!

Шановні працівники трудових колективів підприємств різних форм власності, установ та організацій Буковини.

Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Південно – Західного міжрегіонального управління Держпраці повідомляє:

у регіоні розпочато інформаційну кампанію «Виходь на світло!», спрямовану на подолання нелегальної праці.

Втілення інформаційної кампанії відбувається не вперше, заходи реалізовувалися й у попередні роки.

Незмінною залишається мета кампанії – мінімізація неофіційних трудових відносин, розуміння роботодавцями та працівниками важливості укладання трудових договорів, легалізація працівників, котрі працюють у тіньовій зайнятості.

Держпраці нагадує суб’єктам господарювання та працівникам: незадекларована праця – це свідоме уникнення роботодавцями і працівниками офіційного оформлення трудових відносин.

Така практика може здатися привабливою, оскільки вона дозволяє обом сторонам отримати певні переваги, такі як зменшення податкового навантаження, уникнення виплат до фондів соціального страхування, або навіть отримання соціальних пільг, які інакше були б недоступними.

Проте, такий підхід несе в собі серйозні ризики і довгострокові негативні наслідки як для працівників, так і для роботодавців.

Для працівників ризики незадекларованої праці можуть включати відсутність соціального захисту, відсутність доступу до системи пенсійного забезпечення, труднощі з отриманням медичної допомоги, а також відсутність гарантій стабільності та безпеки на робочому місці.

У випадку непередбачених обставин, таких як хвороба чи травма, працівник може залишитися без засобів до існування та необхідної підтримки.

Роботодавці, які вдаються до використання незадекларованої праці, також наражають себе на значні ризики.

У разі виявлення інспекторами Держпраці порушень трудового законодавства, вони можуть бути притягнуті до адміністративної та кримінальної відповідальності, зіткнутися зі значними штрафами, зупинкою діяльності підприємства, або з необхідністю виплатити компенсації працівникам.

Крім того, підприємства, що вдаються до тіньових схем, часто стикаються з труднощами у розвитку бізнесу, мають гіршу ділову репутацію і не можуть отримувати державні замовлення чи кредити на розвиток.

На жаль, незадекларована праця залишається поширеним явищем і під час війни. Це не тільки підриває соціальну справедливість, але й завдає суттєвої шкоди економіці та обороноздатності нашої країни.

Кожна гривня, не сплачена до Державного бюджету через незадекларовану працю, зменшує можливості для фінансування Збройних Сил України, підтримки соціальних програм, модернізації інфраструктури та реалізації інших важливих державних ініціатив.

Згідно з оцінками експертів, Державний бюджет щороку втрачає майже 100 мільярдів гривень через незадекларовану працю.

Це колосальні кошти, які могли би бути спрямовані на оборону країни, забезпечення соціальних гарантій для населення, розвиток економіки та підвищення рівня життя громадян.

Натомість, ці гроші залишаються в тіні, що ускладнює розвиток держави і послаблює її стійкість у складні часи.

З метою боротьби з цим негативним явищем та підвищення обізнаності громадян про ризики і наслідки незадекларованої праці, Дерпраці й ініціювала кампанію «Виходь на світло!».

Інформуємо, що заходи спрямовані не лише на інформування, але й на активний моніторинг стану дотримання вимог законодавства.

У рамках цієї ініціативи інспектори Держпраці здійснюють інформаційні відвідування підприємств у різних галузях, таких як сільське господарство, будівництво, транспорт, торгівля, тимчасове розміщування і організація харчування та інших.

Інспектори роз’яснюють основні вимоги законодавства та аналізують динаміку працевлаштування.

Цей моніторинг дозволяє виявити суб’єктів господарювання, які використовують працю без укладення трудових договорів, і вжити відповідних заходів для виправлення ситуації.

Тому роботодавці мають розуміти усю відповідальність за використання неофіційної праці, у тому числі, й фінансову.

Повідомляємо також про те, що у рамках інформаційної кампанії Управління забезпечує роботодавцям додаткову консультаційну підтримку.

Суб’єкти господарювання можуть отримати консультаційну допомогу у найзручніший для них спосіб, насамперед, через сервіс «інтерактивний інспектор».

Сервіс передбачає консультаційну допомогу онлайн, через заповнення спеціальної форми, через електронну пошту, за номером телефону – 099 526 11 34.

Ви можете звернутися за додатковими роз’ясненнями наших фахівців безпосередньо до Управління за адресою: м.Чернівці, вул. Поповича, 2.

Нагадуємо, що активно працюють інформаційні ресурси Управління:

Сайт – https://cv.dsp.gov.ua/

Офіційна сторінка у ФБ – https://www.facebook.com/cv.dsp.gov.ua

Телеграм – канал Управління – https://t.me/cv_dsp

Усі інформаційні ресурси ви можете легко знайти через будь яку пошукову систему.

Інспектори Управління готові забезпечити інформаційну та консультаційну підтримку у будь який зручний для роботодавців та підприємців спосіб комунікації.

Також вважаємо за необхідне наголосити на результатах попередніх етапів кампанії «Виходь на світло» .

Аналізуючи ці результати, фіксуємо позитивну тенденцію збільшення кількості укладання офіційних трудових договорів між роботодавцями та найманими працівниками.

Наприклад, у минулому, 2023, році суб’єкти господарювання, у ході реалізації заходів кампанії, легалізували в області трудові відносини з майже тисячею працівників, а це понад 20 % від загальної кількості осіб, легалізованих загалом.

Кількість працевлаштованих осіб за сприяння Управління на теренах області у 2023- у становила понад чотири тисячі громадян.

Шановні працівники та роботодавці Буковини ! Управління інспекційної діяльності у Чернівецькій області Південно – Західного міжрегіонального управління Держпраці закликає вас укладати трудові відносини лише у правовий спосіб.

Зайнятість має бути офіційною!

Адже тільки офіційна праця забезпечує стабільність і захист для працівників, сприяє розвитку економіки, а головне – підвищує обороноздатність країни.

Кожен з нас може зробити свій внесок у зміцнення Української держави, працюючи легально і відповідально.

 

 

                                                                                           Головний  державний інспектор відділу

                                                                                           з питань праці  південно-східного напрям-

                                                                                           ку управління інспекційної діяльності

                                                                                            у  Чернівецькій області  Південно-Західного

                                                                                           міжрегіонального  управління Державної

                                                                                           служби з питань праці   Дамаскін І.Г.