Паспорт громадянина України у вигляді ID-картки відповідає найсучаснішим вимогам та стандартам безпеки документів. Завдяки вбудованому безконтактному електронному носію (БЕН), який неможливо підробити або скопіювати, ID-карткою не може скористатися ніхто, окрім власника.

«Ключом доступу» до безконтактного електронного носія є певні цифрові комбінації –  PIN1/PUK1 та PIN2/PUK2 коди, які власник документа обирає самостійно. Вони є конфіденційними, не зберігаються жодними системами ДМС й містяться лише на безконтактному електронному носії ID-картки.

PIN – це персональний ідентифікаційний номер, який складається із чотирьох цифр (крім 0000), призначений для зчитування інформації про особу та несення актуальних змін:  щодо місця проживання, одруження чи розірвання шлюбу. Якщо за до допомогою кодів на безконтактному електронному носії оновлено  інформацію про власника, змінювати ID-картку при цьому не потрібно.

PUK – це персональний авторизаційний код, який складається із восьми цифр (крім 00000000) та використовується для розблокування доступу до ID-картки у разі втрати чи неправильного введення PIN. Блокування доступу до БЕН відбувається автоматично у разі неправильного введення ПІН1/ПІН 2 (тричі підряд) та ПАК1/ ПАК2 (після 10 спроб).

Якщо доступ до безконтактного електронного носія заблоковано, ID-картка не втрачає чинності і нею можна користуватися протягом терміну дії. У цьому випадку використання паспорта-картки буде частково обмеженим – без можливості здійснення операцій зчитування/ внесення зміни інформації на електронному носії ID-картки. Якщо власник бажає користуватися паспортом у повному обсязі, йому необхідно звернутися до будь-якого підрозділу ДМС із заявою про обмін паспорта у зв’язку з непридатністю та отримати новий.

Управління ДМС у Чернівецькій області