Теодозія Чернецька: працюємо задля Перемоги – стабільні податкові надходження необхідні для фінансування першочергових витрат воєнного часу

Здобутки податківців Буковини та виклики під час воєнного стану обговорили з  в. о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Теодозією Чернецькою:

Про основні цифри діяльності

Сумлінні платники області добре розуміють, що стабільні податкові надходження необхідні для фінансування першочергових витрат воєнного часу, за що їм щира подяка. Разом з тим і податківці задіяли всі резерви для виконання індикативних показників щодо надходжень податків до бюджетів, зокрема на постійному контролі діяльність кожного платника, ґрунтовний аналізом визначаємо ризики з метою залучення їх до сплати.

Відповідно така спільна робота і дала результат – за підсумками 9 місяців 2024 року область посіла гідні позиції серед регіонів оскільки забезпечила значний приріст податкових коштів та сумлінно виконала індикативні показники з наповнення скарбниці.

Усього надходження впродовж січня – вересня 2024 року до зведеного бюджету склали майже 8 млрд 588,5 млн грн податкових платежів. Це на 2 млрд 754,3 млн грн, або на 47,2 відсотки  більше, ніж у січні – вересні 2023 року. До державного бюджету надійшло 4 млрд 259,1 млн грн, що на 1 млрд 939,2 млн грн, або на 83,6 відсотків більше відповідного періоду минулого року.

До місцевих бюджетів сплачено 4 млрд 329,4 млн грн. Це на 815,0 млн грн, або на 24,2 відсотки більше січня – вересня 2023 року.

Застраховані особи за три квартали 2024 року заплатили 4 млрд 972,3 млн грн  єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зростання до минулого року 11,6 відсотків, а у сумарному вигляді плюс 517,7 млн грн.

На потреби Збройних Сил України з Чернівеччини надійшло майже 335,8 млн грн військового збору. Цьогорічна сплата військового збору порівняно з відповідним періодом минулого року зросла на 36,5 млн грн, або на 12,2 відсотки.

Про обслуговування платників

Національна стратегія доходів визначає, що стратегічна ціль податкової служби, як сервісної служби європейського зразка з високим рівнем довіри у суспільстві – залишається серед пріоритетів діяльності. І для буковинських податківців найважливіше послідовно крок за кроком впроваджувати якісні зміни у сервісному обслуговуванні та підтримувати імідж 13 Центрів обслуговування платників, які діють на території області. Податківці усвідомлюють, що ЦОПи є обличчям служби і платники податків формують свою думку про роботу відомства саме на основі досвіду взаємодії з ЦОП.

В роботі найперше приділяємо значну увагу корпоративній культурі фахівців ЦОПів та їх професійному розвитку.

Від початку року платникам надано 78,5 тис адміністративних послуг. З них, 29,3 тис у електронній формі та 49,2 тис сервісних послуг отримано безпосередньо у центрах обслуговування при податкових інспекціях.

Це значна цифра, саме тому пропагуємо та навчаємо платників користуватися електронними сервісами ДПС, оскільки прагнемо надавати максимум адміністративних послуг в електронному вигляді.

Крім того, працюємо над підвищенням рівня сервісу консультування платників податків, в тому числі за категоріями уваги.

Загалом в усіх ЦОПах проводимо щоденні консультації та щотижневі тренінги з питань застосування податкового законодавства

 

Про детінізацію підприємництва

Незмінне завдання податківців – підвищення рівня дотримання законодавства представниками бізнесу та пошук шляхів закриття існуючих можливостей для ухилення від оподаткування.

Сьогодні основна увага фахівців відомства направлена за напрямками детінізації які завдають реальних збитків державі і є тими коштами, яких не вистачає для стабільності економіки та забезпечення обороноздатності  нашої країни.

Серед тих хто ухиляється від сплати податків і необхідно залучати до оподаткування і нелегальне підприємництво та зайнятість, виплата зарплати в конвертах, фіктивні збитки, ризикові платники ПДВ.

Також під пильною увагою податкової служби обіг готівки – сфера громадського харчування, ресторани, кафе, магазини роздрібної торгівлі, особливо торгівля електронною та побутовою технікою, лікарськими засобами, підакцизними товарами. Це ті представники бізнесу які ігнорують «фіскалізацію» своїх розрахунків і не використовують РРО/ПРРО.

Не залишаємо поза увагою і платників, які здійснюють діяльність, але не сплачують податкові борги – працюємо з боржниками у відповідності до вимог Податкового кодексу.

Разом з тим, хочу звернути увагу громадськості, що основна мета вдосконалення діяльності податкової служби полягає не стільки у виведенні недобросовісних бізнесменів «на чисту воду», скільки у підвищенні рівня їх податкової культури і відповідно їх перехід до статусу сумлінних платників податків.

Працюймо спільно задля Перемоги!

Сумлінним платникам честь і повага!

 

Самостійне виправлення помилок, що містяться у раніше поданій податковій декларації

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області інформують, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених п. 50.2 ст. 50 ПКУ:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 відс. від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку. Цей штраф не застосовується у разі подання уточнюючого розрахунку до податкової декларації з податку на прибуток підприємств за попередній податковий (звітний) рік з метою здійснення самостійного коригування відповідно до ст. 39 ПКУ або при визначенні бази оподаткування відповідно до п.п. 141.9 прим. 1.3 п. 141.9 прим. 1 ст. 141 ПКУ у разі здійснення контрольованих операцій, якщо їх умови не відповідають принципу «витягнутої руки», у строк не пізніше 01 жовтня року, наступного за звітним;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5 відс. від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Якщо платник місцевих податків (у частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плати за землю та єдиного податку четвертої групи) після закінчення граничного строку подання звітної декларації подає декларацію у зв’язку зі змінами об’єкта та/або бази оподаткування (на підставі даних, внесених до відповідних державних реєстрів), то штрафи не застосовуються.

Пеня нараховується відповідно до ст. 129 ПКУ.

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: cv.press@tax.gov.ua  (для листування зі ЗМІ)