Сплата МПЗ: Буковинські податківці нагадують власникам земельних паїв про погашення податкових боргів

Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк розповідає, на початок жовтня 63846 буковинців не сплатили мінімальне  податкове зобов’язання за землі сільськогосподарського призначення. Сума податкового боргу з даного платежу перевищує 69,7 млн грн.

За словами посадовця поняття мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ)було введено Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь.

Платником у частині МПЗ є резидент, який володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (п.п. 162.1.11 п. 162.1 ст. 162 Кодексу).

Також Микола Васильович зазначає, що у разі передачі земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування (при оформленні таких взаємовідносин відповідно до чинного законодавства) МПЗ визначається для орендарів, користувачів на інших умовах таких земельних ділянок у порядку, визначеному Кодексом.

Тобто, для фізичних осіб, які відповідно до норм Цивільного кодексу України, Земельного кодексу України та Закону України від 06 жовтня 1998 року № 161 «Про оренду землі» оформили взаємовідносини щодо передачі сільськогосподарських угідь в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування, МПЗ контролюючим органом не визначається. У такому випадку МПЗ за такі землі сплачує орендар.

МПЗ сплачується згідно сум визначених у податковому повідомлені-рішенні.

У разі неотримання повідомлення чи незгоди із нарахованою сумою річного податкового зобов’язання податку такий платник податку має право у порядку, встановленому ст. 42 Кодексу, впродовж 30 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних, використаних для розрахунку суми податку, з наданням підтвердних документів, зокрема щодо:

земельних ділянок, що знаходяться у платника податку у власності та/або постійному користуванні або в оренді (суборенді, емфітевзисі), їх нормативної грошової оцінки та площі;

суми доходу, отриманого від реалізації власної сільськогосподарської продукції;

суми сплачених податків, зборів, платежів.

Також платник самостійно може переглянути інформацію про стан розрахунків з бюджетом на сервісі ДПС України «Електронний кабінет», вхід до якого здійснюється за електронним посиланням http://cabinet.tax.gov.ua або на вебпорталі ДПС після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням КЕП (кваліфікований електронний підпис). Також, про стан розрахунків з бюджетом можна дізнатися через мобільний застосунок «Моя податкова» від ДПС. Застосунок можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS!

Щоб здобути Перемогу країні потрібні фінанси – погашайте податкові борги!

 

За який період податкові органи можуть здійснити перерахунок з податку на нерухоме майно за зверненням фізичної особи?

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що податкова служба за зверненням фізичної особи може здійснити перерахунок з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за три останні звітні податкові роки.

При цьому строк давності, визначений ст. 102 Податкового кодексу України, збільшується на період з дати початку дії карантину до дати набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану», тобто на строк з 01.03.2020 по 27.05.2022.

Нагадаємо, відповідно до ст. 266 Податкового кодексу України обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єкта/об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

Згідно з положеннями п. 102.1 ст. 102 Податкового кодексу контролюючий орган, крім випадків, визначених п. 102.2 ст. 102 Податкового кодексу, має право самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податків у випадках, визначених ПКУ, не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом.

 

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mаil: cv.press@tax.gov.ua  (для листування зі ЗМІ)