26 квітня 2024 року були внесені зміни до Постанови КМУ  «Деякі питання надання грантів бізнесу» від 21 червня 2022 р. № 738, які набрали чинності 04 травня 2024 року. Зміни передбачають отримання гранту у сумі 75 тис.грн без зобов’язання створити нові робочі місця.

Таким чином, розмір мікрогранту, який надається одному отримувачу, визначається відповідно до його запиту, але не менше 50000 гривень та не перевищує:

  • 75000 гривень включно у разі зобов’язання отримувача зареєструватися фізичною особою – підприємцем;
  • 150000 гривень включно у разі зобов’язання отримувача створити одне робоче місце після отримання мікрогранту та прийняття на нього працівника;
  • 250000 гривень включно у разі зобов’язання отримувача створити не менше двох робочих місць після отримання мікрогранту та прийняття на них працівників.

Максимальний розмір мікрогранту, передбачений для отримувачів, які зареєстровані та провадять/планують провадити підприємницьку діяльність у м. Харкові та Харківській області, збільшується на 100 відсотків.

При подачі заяви на порталі Дія тепер ще зазначаються такі відомості: щодо належності до категорії осіб з інвалідністю, до категорії внутрішньо переміщених осіб та що  отримувач не належить до національних публічних діячів.

Однією із змін передбачено подання документального підтвердження відсутності податкового боргу станом на 1 число місяця, в якому подається заява. Це стосується лише фізичних осіб. Таке підтвердження необхідно мати в наявності на момент проведення співбесіди.

Звертаємо увагу, що рішення про надання мікрогранту приймається Державним центром зайнятості протягом 15 робочих днів з дня кінцевого строку подання заяв на основі інформації уповноваженого банку, яка включає результати перевірки ділової репутації отримувача та відомостей, зазначених у заяві, а також оцінку співбесіди з отримувачем, проведеної регіональними центрами зайнятості, та документальне підтвердження отримувачем відсутності даних щодо наявності судових справ, відкритих виконавчих проваджень, арешту/конфіскації майна (активів) у разі отримання таких даних з автоматизованих систем та відсутності податкового боргу станом на 1 число місяця, в якому подається заява.

Із змінами можна ознайомитися у  «Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу» за програмою єРобота «Власна справа» та  «Порядку надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей».

Для отримання консультації з питань отримання грантів можна звернутися до найближчого центру зайнятості або за телефоном 0372950211 інформацію нададуть фахівці Чернівецького обласного центру зайнятості.